Ko posećuje muzeje u Srbiji?

U petak 25. marta u 11.00 sati biće predstavljena istraživanja "Kulturna politika nacionalnih muzeja u Srbiji”, ”Muzejski stručnjaci i razvoj muzejske delatnosti” i ”Muzejska publika u Srbiji".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 19.03.2011.

09:37

Default images

Prve ustanove nacionalne kulture, među njima i muzeji, stvaraju se u Srbiji tokom 19. veka, u vreme preporoda, obnove i izgradnje moderne srpske države. Kakva je misija nacionalnih muzeja na početku 21. veka, imaju li jasnu sliku o tome, kakvi su im dugoročni planovi i da li ih imaju uopšte? Koliko su postavke u nacionalnim muzejima savremene i interesantne, koliko prate kulturna, društvena, privredna, politička zbivanja u zemlji? Kako se muzeji finansiraju, šta su im najveći problemi?

Mr Dragana Martinović je intervjuisala sve direktore nacionalnih muzeja, zavirila u programske i osnivačke akte, planove i izveštaje, i stekla celovitu sliku o poslednje tri godine rada nacionalnih muzeja.

Kako muzejski stručnjaci biraju programe, da li ih prilagođavaju publici, koliko su zadovoljni svojim radom, posvećeni poslu, aktivni i motivisani, istražila je Biljana Jokić, i došla do saznanja da žene čine više od dve trećine zaposlenih u muzejima i da više od polovine muzejskih stručnjaka smatra da nemaju mnogo mogućnosti da utiču na publiku i posećenost muzeja.

Koliko često ljudi u Srbiji posećuju muzeje i šta misle o njima, šta ih privoli da uđu u muzej i sa kim tamo najradije odlaze, koji tipovi muzeja su najpopularniji, šta bi želeli još da vide u muzejima, su pitanja na koje su potraženi odgovori u 24 muzeja u Srbiji (po jednom iz glavnog grada svakog okruga), i sedam najposećenijih muzeja Beograda.

Ovo su samo neka pitanja i odgovori koji se nalaze u obimnom istraživanju koje će kompletno biti predstavljeno u petak, 25. marta u 11.00 sati u Zaovodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu.

Rezultate istraživanja predstaviće Mr Dragana Martinović istraživač u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, Biljana Jokić istraživač u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, Mr Elijana Gavrilović šef Odeljenja za edukaciju Narodnog muzeja u Beogradu, Mr Milica Cukić, viši kustos Odseka za odnose s javnošću Muzeja primenjene umetnosti i Dr Milena Dragičević Šešić, profesorka menadžmenta u kulturi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: