Kultura

Ponedeljak, 21.10.2013.

17:06

Miroslavljevo jevanđelje izloženo od 24. oktobra

Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis, biće izložen 24. oktobra u Narodnom muzeju, u okviru izložbe "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova", najavio je danas Narodni muzej.

Izvor: B92

Default images

Jevanđelje će biti dostupno na uvid svim zainteresovanim posetiocima od 12.00 do 20.00 časova.

Nastalo je osamdesetih godina 12. veka po narudžbini humskog kneza Miroslava, o čemu govori zapis na poslednjem listu knjige.

Knez Miroslav je bio brat raškog velikog župana Stefana Nemanje, čijoj je devetstotoj godišnjici rođenja posvećena aktuelna izložba.

O ovoj jedinstvenoj rukopisnoj knjizi od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, istoga dana u 18 časova održaće predavanje Aleksandra Nitić, kustos srpske srednjovekovne i vizantijske umetnosti u Narodnom muzeju u Beogradu.

Miroslavljevo jevanđelje je upisano u UNESCO-ovu Listu svetske kulturne baštine i to u registar Sećanje sveta 2005. godine.

Upis u ovu listu potvrda je izuzetnog značaja i vrednosti Miroslavljevog jevanđelja, a ujedno i obaveza njegovog očuvanja za dobrobit čovečansva.

Narodna biblioteka Srbije koja je matična ustanova za zaštitu stare i retke knjige, propisala je poseban režim po kojem Miroslavljevo jevanđelje, uz odobrenje Ministarstva kulture i informisanja i saglasnost Narodne biblioteke, može biti izlagano samo deset dana tokom jedne godine.

Shodno tome, nakon 24. oktobra, sledeći termini u kojima će moći da se vidi Jevanđelje biće prvi i poslednji četvrtak u mesecu tokom trajanja izložbe "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: