Kultura

Subota, 09.05.2015.

09:48

Otkrivanje spomenika sovjetskim vojnicima u Nišu

U okviru obeležavanja 9. maja Dana pobede nad fažizmom u Drugom svetskom ratu, ispred logora na Crvenom Krstu danas će svečano biti otkriven spomenik sovjetskim vojnicima koji su poginuli u niškom kraju novembra 1944. godine.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Grad Niš

Sovjetski vojnici učestvovali si u takozvanoj “Niškoj operaciji“ koja se odigrala početkom oktobra 1944. godine kada je iz južnih krajeva Srbije trebalo proterati nemačku vojsku.

Crvenoarmejci su pružili značajnu podršku partizanskoj pešadiji, ali je na desetine njih tom prilikom stradalo.

Izgradnju spomenika u Nišu pokrenula su udruženja ratnih veterana, a podršku im je pružio Srpsko-ruski humanitarni centar, ambasada Rusije u Srbiji, grad Niš, kao i organizacije i građani Rusije.

Spomenik je izgrađen od crvenog granita. Na postolju je reljef iznad kojeg se nalazi zvono.

Povodom obeležavanja sedamdesetogodišnjice pobede u Drugom svetskom ratu predstavnici grada, boračkih organizacija i vojske, položiće danas vence i cveće i na spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: