Kultura

Ponedeljak, 01.10.2012.

11:15

CD danas slavi 30. rođendan

Da li je CD promenio na bolje način na koji smo slušali muziku ili je danas samo "fensi" podmetač za čaše? Prvi zvanično objavljen muzički CD u javnosti se pojavio pre tačno 30 godina.

Izvor: Izvor: CNN

Default images

1. oktobra 1982. godine objavljen je u Japanu prvi muzički CD, album Bilija Džoela "52nd Street". Tokom sledeće tri decenije milijarde CD-ova je napravljeno i prodato, Džoel više nije u centru pažnje, a muzička industrija je prešla na novu "platformu".

Kada je istog dana promovisan i prvi CD plejer, bio je opisivan kao "novi digitalni plejer ploča, i to preko laserskih zraka". Nastao na temeljima laserskog diska, napuštenog čeda kompanije Philips, CD je bio zajednički projekat Philips-a i SONY-ja.

Sam kompakt disk (CD) bio je stvoren par godina ranije – prvi test CD bio je Štrausov "Eine Alpensinfonie", a prvi CD koje je stvoren za serijsku proizvodnju bio je "The Visitor" grupe ABBA, ali i on je zvanično objavljen mnogo kasnije.



Prelazak sa kasete i vinila na CD nije bio lak, a "pobeda" je usledila tek krajem osamdesetih. Prvi album koji se prodao u više od milion kopija u CD formatu (i prvi put više od vinila) je Dire Straits "Brothers in Arms," objavljen 1985.

Kao i sa svim novim tehnologijama, jedan od razloga zašto se novotarija "sporo" prihvatala je bila cena: Sony CDP-101 plejer je koštao 730$ kada se pojavio u Japanu 1982. godine. Ako se uzme u obzir inflacija, danas je to tačno 1,750$. Cena albuma na CD-u bila je u proseku 15$, što je adekvatno današnoj vrednosti 35$.

Kada je CD najzad "stigao", u prvi mah svi su isticali njegov kristalno čist zvuk. Dan-danas traju rasprave da li je kvalitet zvuka na CD-u bolji od onog na pločama...



Tri decenije kasnije, možda iznenađujuće za mnoge, ali i prodaja CD-ova i karijera Bilija Džoela, i dalje "žive". Iako je u konstantnom padu, prodaja CD-ova i dalje je na prvom mestu kada se u obzir uzmu albumi u SAD-u. U prvoj polovini 2012, 61% svih albuma koji su prodati bili su na CD-u.

Šta je bilo na prvom  CD-u koji ste vi kupili? Podelite sa nama u konetarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

22 h

Podeli: