Praznični dani bez pozorišnih predstava

Sva pozorišta u Beogradu uobičajila su da tokom praznika prave pauzu - kraću ili dužu, od nekoliko dana, preko jedne sedmice, do više od pola meseca.

Izvor: B92

Nedelja, 04.01.2015.

12:51

Default images
Narodno pozorište, amfiteatar (Foto: Tanjug)

Narodno pozorište u Beogradu i privatno pozorište Slavija godinama su kretali prvi, odmah posle Nove godine, ali su ove zime i oni odlučili da zavesu podignu tek 8. januara, kao i Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP).

Tog datuma ansambl nacionalnog teatra na velikoj sceni igra svoju hit predstavu - Nušićevu "Gospođu ministarku" u režiji Jagoša Markovića, a na sceni "Raša Plaović" komad Erika Emanuela Šmita "Mali bračni zločini" u režiji Filipa Grinvalda.

Prva opera u 2015. godini biće "Seviljski berberin" 10. januara, dok ljubitelji baleta "dolaze na red" 19. januara kada je na repertoaru "Bajadera". Inače, Narodno pozorište je za 13. januar najavilo tradicionalni "Novogodišnji gala koncert".

JDP 8. januara na velikoj sceni "Ljuba Tadić" izvodi "Zmajeubice", dramu Milene Marković o Mladobosancima, u režiji Ive Milošević. Naredne večeri počinje da radi i teatar "Bojan Stupica" sa predstavom "Samo neka bude lepo". Ovo pozorište odlučilo se za fantastičan poklon publici. Ulaznice za sve predstave na januarskom repertoaru koštaju svega 200 dinara za veliku i sto dinara za malu scenu (redovne cene kreću se od 500 do 1.200 dinara).

U pozorištu Slavija redovni program 8. januara otvara autorski projekat glumca Milana Cacija Mihailovića pod naslovom "Cacijev uspomenar". Atelje 212 podiže zavesu 9. januara na velikoj sceni "Mira Trailović" sa svojom najnovijom predstavom "Kazimir i Karolina" po drami Edena fon Horvata u režiji Snežane Trišić.

Mala scena "Petar Kralj" imaće prvu predstavu 12. januara - "Čekaonicu", autorski projekat Borisa Liješevića i Branka Dimitrijevića.

Privatni teatar Madlenianum najavio je za 9. januar na maloj sceni gostovanje kabarea Rade Đuričin "Halo Beograd", po tekstu Mome Kapora, dok će na velikoj sceni redovni repertoar početi 16. januara svojom produkcijom "Ana Karenjina".

Od 15. januara vrata za publiku otvaraju Bitef teatar, Zvezdara teatar, Pozorište na Terazijama i Beogradsko dramsko pozorište (BDP).

Bitef teatar započinje godinu beogradskom premijerom regionalne koprodukcije "Janje / Kokoš/ Orao", koja će odmah biti i reprizirana 16. i 17. januara. Predstava tri mlade rediteljke iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije već je uspešno izvedena u Sarajevu. Trilogiju otvara "Janje" rediteljke Zagrebačkog kazališta mladih Anice Tomić, o agresiji na ovim prostorima, nastavlja "Kokoš" Selme Spahić o etičkom sivilu u ratu, a zaokružuje je "Orao" rediteljke Ane Tomović i dramaturga Vuka Ršumovića.

U Bitef teatru je za ovaj mesec najavljena još jedna premijera, 24. januara - "O Antihristu" Vladimora Solovjeva u režiji Andraša Urbana.

U Zvezdara teatru će 15. januara na sceni "Danilo Bata Stojković" biti izvedeni "Kumovi" Dušana Kovačevića, a naredne večeri na Novoj sceni komedija "Savršen kroj" Vladimira Đurđevića. Ovo pozorište najavilo je za 23. januar premijeru komada "Rodoljubac" po tekstu Milovana Vitezovića u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića.

Pozorište na Terazijama počinje godinu 15. januara sa "Grkom Zorbom", a ulaznice za taj i još nekoliko mjuzikala i scensko-muzičkih predstava do kraja meseca prodaju se u pola cene ("Ženidba i udadba", "Čikago", "Glavo luda", "Dva mirisa ruže", "Producenti" i "Neki to vole vruće").

BDP 15. januara na velikoj sceni "Rade Marković" izvodi svoju dugovečnu komediju "Transilvanija" autora Dragana Nikolića, a 17. janaura na Novoj sceni višestruko nagrađivanu predstavu iz prošle sezone "Trpele", autorski projekat Bobana Skerlića i Milene Depolo. Za kraj januara BDP planira premijeru predstave "Hotel Evropa" po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića.

Pozorišta za decu primaće publiku od 17. januara, jer uobičajeno ne rade tokom školskog raspusta, kada nema organizovanih poseta.

Tog datuma biće izvedena i prva predstava na renoviranoj sceni Malog pozorišta "Duško Radović" - najnovija premijera tog teatra "Tri praseta" po tekstu Igora Bojovića u režiji Dragoslava Todorovića.

Narednog dana igraće se "Strašne priče braće Grim". "Radović" zatim izvodi predstave narednog vikenda, 24. i 25. januara, a od 28. januara ponovo počinje da prima organizovane grupe školaraca.

Pozorište za decu i mlade "Boško Buha" još čeka na sanaciju matične zgrade, pa i u novoj godini nastavlja gostovanja na beogradskim scenama. Prve predstave izvešće 17. januara u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić" - u podne za najmlađu publiku "Snežnu kraljicu", a uveče svoj veliki hit, mušku verziju "Gospođe ministarke" u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Pozorište lutaka Pinokio, koje se ove sezone preselilo u bivši bioskop "Jugoslavija", takođe radi od 17. januara, a prve predstave biće "Tri praseta" i "Petar Pan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: