Počeo sedmi Festival filmske režije

Leskovački intrenacionalni festival filmske režije (LIFFE), sedmi po redu, otvoren je pred mnogobrojnom publikom, u prisustvu glumačkih i rediteljskih zvezda.

Izvor: Beta

Utorak, 09.09.2014.

22:05

Default images

Kao i ranijih godina, prvo veče festivala obeležila su sećanja na slavnog jugoslovesnkog reditelja Živojina Pavlovića, čije ime nose dve filmske nagrade i jedna izložba.

Festival je otvorenio glumac Dragan Nikolić, kome je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uručio priznanje "Živojin Pavlović" za afiramaciju srpskog filma u svetu.

Slavni glumac je, čitajići izvode iz svoje knjige koja će uskoro biti objavljena, kazao da je Živojin Pavlović njegov flmski otac.

"Da nije bilo njega, ne bi bilo ni mene, ni mnogih filmova na koje sam ponosan", kazao je Nikolić.

On se u svet filma vinuo ulogom DŽimija Barke u Pavlovićevom filmu "Kad budem mrtav i beo".

Pred ogromim filmskim platnom u dvorištu Centra za stručno obrazovanje publici su se poklonili i glumci Radmila Živković, Tihomir Stanić, Svetozar Cvetković i Milena Pavlović, ćerka Živojina Pavlovića.

Publiku su pozdravili i reditelji Miša Radivojević, Stole Popov i Slobdan Skerlić, čiji je film "Top je bio vreo" prikazan vececras kao prvi od 12 takmičarskih filomova na LIFFE.

Gost festivala je bila i prolasvljena hrvatska pevačica Josipa Lisac, koja je održala koncert u klubu "Safari", pred više stotina gledalaca.

Tokom naredna četiri dana gledaoci će moći da pogledaju još devet flmova van kokurencije, kao i dve izložbe u Leskovačkom kulturnom centru, organizatoru manifestacije, posvećene Živojinu Pavloviću i glumcu Ljubiši Samardžiću.

Leksovac će biti i domaćin treće konferencije reditelja sa prostora bivše Jugoslavije.

Festival se završava 13. septembra uručenjem gran pri "Živojin Pavlović" i po dve rediteljske i glumačke nagrade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: