Svevremeni i lekoviti "Mali princ"

Slavni roman “Mali princ” francuskog pisca Antoana de Sent-Egziperija postao je i zvanično terapeutsko sredstvo - sudskom odlukom u argentinskom gradu Rosariju.

Izvor: Piše: Branko Rakoèeviæ / SEEcult.org

Ponedeljak, 11.08.2014.

09:51

Default images

Prema sudskoj presudi, razvedeni par mora da čita svojoj deci delo slavnog pisca i avijatičara svakog meseca jednom nedeljno. Sud je zaključio da će otac i majka tako bolјe shvatiti svoje potomke i “videti u njima ličnosti”, piše portal SEEcult.

Uz “Malog princa”, obavezna lektira za decu bivših supružnika je i “Etika za Amadora” španskog filozofa i romanopisca Fernanda Savatera, kao i Konvencija o pravima deteta.

Krajem jula je, inače, obeležena 70-godišnjica smrti Egziperija (Antoine de Saint-Exupery), koji je poginuo leteći avionom tokom izviđačkog zadatka 31. jula 1944. godine.

UN, Fond Egziperija i Međunarodna organizacija frankofonije raspisali su tim povodom konkurs posvećen “Malom princu”, jednoj od najblistavijih knjiga XX veka. Tema konkursa je glasila: “U kojoj meri ideje ‘Malog princa’ odražavaju opštečovečanske vrednosti 70 godina posle?”

Eseje na engleskom i francuskom jeziku, kao i crteže, deca i mladi mogli su da pošalju do 30. juna, a imena dobitnika nagrada biće proglašena na svečanoj ceremoniji u sedištu UN 21. septembra, na Međunarodni dan mira.

Knjiga “Mali princ” prvi put je objavljena u aprilu 1943. u Njujorku, na francuskom jeziku.

U to vreme Francuska je još bila pod nacističkom okupacijom.

Mali princ” je kasnije postao najprevođenije delo frankofone književnosti - objavljen je na čak 270 jezika širom sveta.

Rođen 29. juna 1900. godine u Lionu, kao treće od petoro dece, Sent-Egziperi je već od detinjstva želeo da bude pilot, što je i postao 1921. u Strazburu. Samo dve godine kasnije u Buržeu doživeo je avionsku nesreću, a posle nekoliko godina upoznao se s čuvenim francuskim piscima, koji su podržali njegove književne ambicije krunisane objavljivanjem prvog romana “Avijatičari” 1926.

U Americi je leteo na raznim maršrutama u istraživačkim pohodima Patagonije i Kordiljera, a 1930. u domovini je ovenčan slavom i okićen ordenom Legije časti za zasluge u civilnom vazduhoplovstvu.

Godinu nakon što se oženio (1931), redovno je leteo iz Marselja u Alžir, da bi se 1934. uputio na Daleki istok i vratio odatle premoren i bolestan. Učestvovao je kao pilot savezničke avijacije u borbama protiv Hitlerove Nemačke, a sa izviđačkog zadataka 31. jula 1944. nije se vratio.

Egziperi je napisao više članaka, priča i romana, među kojima su najpoznatiji “Pravac jug” (1928), “Noćni let” (1931), “Zemlja ljudi” (1939), “Ratni pilot” (1942), a posle smrti objavljeni su mu romani “Citadela” (1948) i “Smisao života” (1956).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: