Otvoreni Dani evropske baštine

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković otvorio je 22. septembra centralnu proslavu "Dana evropske baštine", na Trgu Svetog Save u Kraljevu, istakavši da zadužbinarstvo i dobročinstvo imaju dugu tradiciju kod srpskog naroda.

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2012.

12:42

Default images

"Srpski vladari su ostavljali svoje zadužbine u vreme kada je naša država bila na vrhuncu moći, ali i tokom više vekova turske vladavine", rekao je Petković.

On je naveo da su misli darodavaca zapisivane na poveljama i da je to bilo iskupljenje grehova a svetitelj kome je hram posveć bio je ktitoru zaštitnik pred strašnim sudom.

"U početku je zadužbinarstvo bilo privilegija vladara, buđenje nacionlne svesti nakon oslobođenja od Turaka, zatim se širilo u sve društvene slojeve kroz shvatanje kulture kao zajedničkog imenitelja u stvaranju moderne evropske države", kazao je Petković.

Na otvaranju su nastupili mladi talenti Nikola i Bojana Peković iz Kraljeva, članovi Udruženja guslara Žiča, učenici Srednje muzičke škole ''Stevan Mokranjac'' i dečiji hor "Abrašević", a glumci kraljevačkog pozorišta su u okviru scenskog prikaza predstavili zadužbinarstvo Nemanjića.

Ovogodišnja tema manifestacije "Dani evropske baštine" - "Darivanje i zadužbinarstvo", kojoj je prisustvovao i ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic skreće pažnju na pomalo zapostavljeno tradicionalno nasleđe i baštinjenje u Srbiji.

Upravo zato je blizina najstarijih zadužbina manastira Studenica iz 1190. godine, Gradac i Žiča, koje je Petković ranije tokom dana posetio, odredila Kraljevo za mesto održavanja centralne proslave.

U sklopu manifestacije Kraljevo je predstavilo bogatu tradiciju zadužbinarstva u ovom kraju, od srednjovekovnih spomenika izuzetne duhovne, istorijske, arhitektonske i umetničke vrednosti, preko zadužbina 19. i početka 20. veka do danas.

Pored Studenice i Žiče, Petković je tokom dana obišao i Zadužbinu Petra Bogavca, Zadužbinu Živke Ðokić u kojoj se nalazi Crveni krst, a predstavljen je i najnoviji primer donatorstva - Legat Olivere Radojković-Čolović.

U Narodnom muzeju Kraljevo upriličene su četiri izložbe - ''Zadužbine i zadužbinarstva u tradiciji srpskog naroda'' autorke Gordane Gordić, ''Legat Olivere Radojković-Čolović'', ''Dečija izložba'', kao i izložba ''Put zadužbinarstva'' na Trgu ispred Muzeja. Ove četiri izložbe, koje za temu imaju darivanje i zadužbinarstvo otvorio je pomoćnik ministra Miladin Lukić izrazivši nadu da će te postavke biti "male svetiljke koje pokazuju kojim putem treba hoditi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: