"Oskar" uzvraća udarac

Američka akademija za film i nauku objavila je raspored događaja vezanih za 85. dodelu „Oskara” što je među distributerima dočekano sa priličnim negodovanjem.

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

14:41

Default images

Datum objave nominacija pomeren je za 10. januar (mesec dana pre uobičajenog termina) a od ove godine uvodi se elektronsko glasanje.

Pomeranjem objavljivanja nominovanih ostvarenja članovi Akademije i publika imaće više vremena da vide glavne konkurente za „Oskara”, saopštila je Akademija.

Iako će glasački listići od papira biti u opciji i ove godine, Akademija se nada da će olakšati proces glasanja uvođenjem elektronskog glasanja online.

U fazi pre nominacija članovi će i dalje glasati pomoću klasičnih papirića u osam kategorija (animirani dugometražni, animirani kratkometražni, kratki akcioni, dokumentarni kratkometražni, dokumentarni dugometražni, film van engleskog govornog područja, šminka/ frizura i vizuelni efekti).

Pre glavnog događaja, ceremonije dodele nagrada 24. februara, biće održane Governors Awards 1. decembra, tradicionalni ručak nominovanih 4. februara i dodela naučnih i tehničkih nagrada 9. februara.

Glasanje za nominacije traje od 17. decembra do 3. januara, a konačno glasanje od 8. do 19. februara.

Stručnjaci smatraju da će od skraćivanja prve faze glasanja najviše štete pretrpeti mali filmovi snimljeni van velikih studijskih produkcija koji inače moraju da se bore za svoje mesto pod suncem.

Međutim, Akademija je bila primorana na ovakav korak zbog brojnih drugih dodela koje se dešavaju pre Oskara - nagrade Nezavisni duh, Udruženja producenata, Udruženja glumaca, Udruženja reditelja i Izbora kritičara - pa dok dođe vreme za dodelu najveće od svih nagrada, publika je već videla omiljene zvezde na crvenom tepihu i odslušala njihove zahvalnice pa može lako da pretpostavi koji film ili osoba će osvojiti „Oskara" jer je obrazac već manje-više ustanovljen.

Prema novom kalendaru, nominacije će biti saopštene i pre dodele „Zlatnog globusa” (13. januara), pa će i na taj način profitirati.

Bolje rešenje bi možda bilo da su se i prva i druga faza glasanja pomerile pre svih gorepomenutih nagrada, jer bi tako Oskar zaista bio prvi u predstavljanju glavnih favorita.

Ovako kasnim objavljivanjem novog rasporeda, u trenutnku kada su mnogi studiji tempirali premijere svojih najvećih kandidata za sam kraj godine, dovodi se u opasnost da neki od njih promaknu članovima Akademije.

U ovom trenutku desetak potencijalnih favorita imaće američku premijeru oko Božićnih praznika, što ne ostavlja dovoljno vremena da se svaki film pogleda pre prvog kruga glasanja koje se završava 3. januara.

Studiji koji su namerno pomerili premijere za vreme Božića (u nadi da će imati veću gledanost) moraće da pribegnu najomraženijoj taktici - da šalju skrinere ili strimuju svoje filmove pre zvaničnih bioskopskih premijera.

A to, opet, povlači sa sobom drugi problem - nemogućnost gledanja filma na velikom platnu i veliki rizik od pojave piratskih kopija.

Ali nova zakasnela odluka Akademije zapravo im i ne ostavlja drugog izbora.

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: