"Sonja"otvara 59. Kratki metar

Na otvaranju 59. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u petak 30. marta u 19h, biće prikazan film "Sonja" autorke Dragane Kanjevac koji je posvećen glumici Sonji Savić.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

14:36

Default images

Festival kratkog metra biće održan od 30. marta do 3. aprila (preuzmite program - PDF). Umetnički direktor je, kao i do sada, Janko Baljak, a predsednica selekcione komisije domaćeg takmičarskog programa Aleksandra Milovanović.

"Sonja" je posvećena uspomeni na Sonju Savić - urbanoj jugoslovenskoj ikoni. U filmu su zabeleženi Sonjini iskazi iz različitih perioda, svedočenja njenih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal vezan za Sonjino glumačko i autorsko delovanje. Osamdesetih godina 20. veka Sonja je svojom posebnom pojavom izvršila desant na jugoslovensku kinematografiju; nadalje postaje urbana ikona jugoslovenske generacije X. U devedesetim godinama bira život van institucija, kritički društveni stav i bavi se eksperimentalnim pozorištem i video umetnošću. Nakon 2000. slovenački film vraća Sonju Savić u regionalnu kinematografiju, ali u isto vreme traje njena lična drama ogorčenja i izolacije, koja okončava preranom smrću u septembru 2008. godine.

Dragana Kanjevac, dugogodišnji TV novinar i publicista iz oblasti kulture i medija, po obrazovanju filozof, režirala je dokumentarni film o Beograđanima u Njujorku „Njujork: 6 sati ranije“ (2009), a kao koautor potpisuje dokumentarni film o kultnom klubu Likovne akademije „Akademija republika“ (1997).

“Neko misli da smo bili srećni. Ja sam bila srećna kad sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja,” govorila je legendarna glumica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: