Igrani film o Desanki Maksimović

U pripremi je film o poznatoj srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović "Tražim pomilovanje ili velika tajna” koji će obuhvatiti skoro ceo život pesnikinje (1898–1993), od njenog detinjstva do smrti.

Izvor: B92

Subota, 03.03.2012.

13:11

Default images

Igrani film "Tražim pomilovanje ili velika tajna" biće klasičnog dramsko-biografskog žanra, sa minimumom dokumentarnog materijala, a film će, prema sadašnjem planu, režirati Milorad Milinković, autor filmova "Mrtav ladan", "Potera za sreć(k)om" i "Zduhač znači avantura".

Osnovna ideja filma jeste da se oda neizmerna počast pesnikinji i pomogne mladima da saznaju i zavole njeno ogromno pesničko delo - kaže idejni tvorac filma, scenarista Miloš Paramentić.

Kako Politika saznaje, film se neće baviti samo Desankinim pesničkim delom, već i njenim poznanstvima sa velikanima srpske, jugoslovenske i evropske književnosti i umetnosti: profesorima Simom Pandurovićem, Jovanom Dučićem, Isidorom Sekulić, Milošem Crnjanskim, Ivom Andrićem i drugim. Lik Desanke će igrati četiri glumice, među kojima su Nada Šargin i Svetlana Bojković, navodi se u današnjem tekstu u listu Politika.

Film bi trebalo da bude završen do februara naredne godine, kada će se navršiti 20 godina od smrti Desanke Maksimović.

Desanka Maksimović je rođena 16. maja 1898. godine u Rabrovici kod Valjeva. Bila je pesnikinja, profesorka književnosti i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavila je više knjiga od kojih su najpoznatije knjiga za decu "Vrt detinjstva", "Ludilo srca" i "Srce lutke spavaljke". Umrla je 11. februara 1993. godine u Beogradu, a sahranjena je u Brankovini kod Valjeva.

Najčešći motiv u poeziji Desanke Maksimović bila je ljubav, a njena reč, odnos prema svetu i filozofija i sami su bili pesničke prirode. Njeno osnovno pesničko geslo bilo je da poezija treba da bude razumljiva, jasna, iskrena, otvorena prema čoveku i životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: