Počinje 6. festival DORF

Festival dokumentarnog rock filma - DORF održaće se od 2. do 4. marta u Vinkovcima, gde je i osnovan, a od 15. do 18. marta biće održan i u Rijeci, predstavljajući u šestom izdanju oko 40 filmova, uz koncerte, izložbe, promocije knjiga, okrugli sto, radionicu dokumentarnog filma i sajam starih vinila.

Izvor: Izvor: seecult.org

Petak, 02.03.2012.

09:28

Default images

Kao i do sada, filmovi su podeljeni na regionalni i međunarodni takmičarski program, a van konkurencije biće prikazani filmovi u sekciji posvećenoj tajnoj istoriji roka.

Među deset filmova u regionalnoj konkurenciji je “Viljuška puna ljubavi” Aleksandre Milenković i Milice Jovčić iz Beograda o mladim srpskim bendovima Repetitor, Goribor, Stuttgart Online...

U konkurenciji je i film “Prašina svakodnevnog života” Danila Lole Ilića iz Pule o lokalnoj sceni i problemima koje rešavaju svakodnevno.

U regionalnoj konkurenciji biće prikazai i filmovi “Muzika sa Jasibare”, “Brucošijada Fera ponovno u Kotlovnici”, “Fanzini s Marsa”, “Blues zapisi Memphisa”, “V letu hip hopa”, “Brda, 21000, Split”, “Tist’ dan v tednu” i “Koza ozdravela bo”.

Od 14 filmova iz međunarodne konkurencije velika pažnja očekuje se za film Nicole Roberts, u produkciji BBC Arene, “Another Green World” o velikom Brianu Enou. Autorka će biti i gošća sestog DORF-a.

Kao poslastica za ljubitelje elektronske muzike najavljen je film o turneji Paula Kalkbrennera “Live Documentary 2010”, u režiji Maxa Penzela, saradnika iz Berlin Calling dana.

Vinkovačko festivalsko izdanje, osim filmova, obeležiće i programi Crossovers i EDIT.

Organizatori DORF-a, vinkovačka Udruga ljubitelja filma Rare, prošle godine je započela realizovanje projekta Crossovers, finansiranog sredstvima EU iz IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, uz partnera Otvoreni univerzitet u Subotici.

U Vinkovcima će drugu godinu zaredom biti održan i zanimljiv program DORF:EDIT, namenjen učenicima osnovnih škola.

OFF program u Vinkovcima, u prostoru Doma sindikata železničara (poznatijem i kao Mađarska škola), publiku posle projekcija filmova očekuju koncerti, a prve večeri nastupaju Bilk iz Zagreba i Jarboli iz Beograda.

Premijerno vinkovačko predstavljanje, koje donosi i nove materijale oba benda, biće poslastica za sve ljubitelje breakbeat odnosno indie-rock zvukova. Oba benda su akteri omnibusa “Crossovers”, snimljenog prošlog leta na Paliću.

Za 3. mart najavljeni su Hemendex (Zagreb) i Hexasonic Soundsystem, uz okrugli sto na temu “Dokumentarni muzički film - na granici muzike i filma”, uz 20 učesnika iz Hrvatske, Srbije, Nemačke i Holandije.

Filmski program u Vinkovcima organizovan je i ove godine u Gradskom kazalištu.

Na otvaranju riječkog izdanja DORF-a, koje će biti održano na više lokacija, 15. marta biće prikazan islandski film “Backyard” Arnija Svenssona, veliki prošlogodišnji festivalski hit i sjajan presek izuzetno zanimljive islandske indie pop scene (FM Belfast, Mum, Retro Stefsson…).

Članovi žirija Ante Perković (novinar, književnik, muzičar), Veljko Popović (autor animiranih filmova, muzičar) i Gjorgji Janevski (prošlogodišnji pobednik, DJ na Kanal103 u Skoplju), proglasiće pobednički film u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji.

U programu “Tajna povijest rocka” najavljen je “Sound of Noise”, koji će biti prikazan na zatvaranju DORF-a, a potpisuje ga švedski autorski tandem Ola Simonsson i Johannes Stjarne Nilsson. To ostvarenje govori o anarhističkoj grupi bubnjara i muzičara koji odlučuju da naprave koncert na kojem će im instrument biti ceo grad.

Najavljen je i film “Frank Zappa: Phase II - The Big Note” slavnog holandskog autora Franka Scheffera o veličini autorskog talenta brilijantnog Franka Zappe.

U pratećem programu u Rijeci, koji je najbogatiji do sada, najavljene su izložbe filigranskog nakita i fotografija, promocije tri knjige, nastup tandema Predrag Lucić/Boris Dežulović, sajam secondhand vinila, radionica dokumentarnog filma koju će na temu istarska lestvica voditi veliki francuski redatelj Vincent Moon, te koncert srpske grupe Goribor iz Bora, uz nastup austrijskog DJ Stefana Skorupe.

Projekcije u Rijeci biće održane u Art-kinu Croatia, Savezu udruga Molekula i Klubu Palać.

Ove godine za izradu festivalske nagrade zadužena je Ana Rupenović, studentkinja vajarstva na riječkoj Akademiji.

Festival podržavaju gradovi Vinkovci i Rijeka, kao i Hrvatski audiovizualni centar.

Prošle godine, na jubilarnom, petom DORF-u, makedonski film “Ako nikoj ne sviri” Gjorgjija Janevskog o grupi Bernay’s Propaganda proglašen je najboljim u regionalnoj konkurenciji, dok je u međunarodnom programu nagrađen francuski “We Don’t Care About Music Anyway” autora Cedrica Dupirea i Gaspara Kuentza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: