Kako su Služavke postale hit u SAD

U poplavi holivudskih blokbastera poput "Sumrak sage", "Uspona planete majmuna" ili "Konana", jedan film neočekivano je postigao veliki uspeh kako na blagajnama tako i kod kritike čime je izazvao spekulacije o eventualnim Oskarima.

Izvor: B92

Subota, 10.12.2011.

16:14

Default images

Reč je o filmu "Služavke" (The Help) Tejta Tejlora, rađenom prema istoimenom romanu Ketrin Stoket.

FIlm, koji je u Srbiji premijerno prikazan na nedavno završenoj Sinemaniji, zaradio je oko dvesta miliona dolara, gotovo mesec dana bio na vrhu liste najgledanijih i postao hit na blagajnama. Ova činjenica naročitio postaje važna ako se zna da je snimanje filma koštalo "svega" dvadeset pet miliona dolara.

Radnja filma prati mladu belkinju Skiter i njen odnos prema dve crne skužavke na jugu SAD u vreme buđenja građanskih pokreta u toj zemlji tokom šezdesetih godina prošlog veka. Skiter odlučuje da napiše knjigu sa tačke gledišta služavki kojom će razotkriti rasizam sa kojim su suočene dok rade za bele porodice.

Kritika je pozdravila film kao zabavan i dirljiv, a naročito glumačku ekipu koja nosi ceo film i koja je osvojila nekoliko zajedničkih nagrada.
Glumica Džesika Častejn okitila se priznanjima Holivudskog filmskog festivala i Njujorškog udruženja kritičara. Njena koleginica Oktavija Spenser osvojila je nagradu Palm Springs festivala i Vašingtonskog udruženja kritičara.

Popularnost filma izazvala je i pomamu za romanom koji je objavljen 2009. i od tada je više od sto nedelja bio na vrhu “Njujork tajmsove“ liste bestselera.
Autorka romana rođena je i odrasla u Džeksonu (Misisipi) gde se i odvija radnja njene knjige. Diplomirala je engleski jezik i kreativno pisanje i neko vreme se bavila novinskim izdavaštvom i marketingom pre nego što je napisala svoj prvi roman “Služavke”.

Inspiraciju za roman, koji je pisala pet godina, našla je u bakinoj crnoj služavki Demitri koja ju je hranila i čuvala ali i u razgovorima sa crkinjama i belkinjama.

“Bilo je tu divnih priča, a ono što je zanimljivo jeste činjenica da su crnkinje koje sam intervjuisala uglavnom bile veoma ponosne na svoj rad i najčešće su se hvalile svojom ‘belom decom’ koja su u životu prosperirala i sa kojom su i pod stare dane ostale u kontaktu”, izjavila je Stoket.

I dok se pojedina udruženja afroamerikanaca u SAD žale na dvodimenzionalni i stereotipan pristup u portretisanju crnaca, publika je sa oduševljenjem prihvatila i roman koji je prodat u više od pet miliona primeraka i film koji je već nedeljama na listi najtraženijih blu rej i dvd izdanja u SAD.

Pročitajte recenziju filma "SLUŽAVKE".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: