Kapija Balkana predstavljena u SANU

Tradicionalna tribina Biblioteke SANU, u utorak uveče posvećena popularno pisanoj istorijskoj knjizi "Kapija Balkana: brzi vodič kroz istoriju Beograda" akademika Svetlane Velmar-Janković u izdanju "Stubova kulture", bila je tako dobro posećena da je održana u Velikoj svečanoj sali Akademije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.12.2011.

10:34

Default images

Upravnik Biblioteke, dopisni član SANU Miro Vuksanović je najavljujući učesnike tribine, dopisnog člana SANU Dragoljuba Živojinovića i prof. dr Radivoja Radića, postavio veoma inventivno pitanje - zar nije neobično da istoričari govore o delu vodeće srpske spisateljice.

Vuksanović na ovo pitanje nudi objašnjenje da niko nije promenio posao već je književnica napisala istoriju svoga grada, skoro dokumentarnu i istorijski utemeljenu u literaturi, ali pisanu na književni način. Živojinović je potom proveo publiku, koja je skoro do poslednjeg mesta ispunila salu, kroz skoro tri milenijuma koji su ostavili trag na tlu današnjeg Beograda.

Radić, vizantolog međunarodnog ugleda i sam dobar pisac popularnih istorijskih tekstova za "širu čitalačku publiku" otkiro je da se prihvatio da govori o knjiizi jer duboko uvažava njenog autora koji je okrenut prošlosti kojom se i on bavi, a pored toga su oboje ekskluzivni autori "Stubova kulture".

Prema njegovoj oceni, autorka je odabrala da piše o povesnici Beograda na najteži način - "literaran, ali strogo poštujući istorijske činjenice".

Radić je definisao metod koji je koristila akademik Velmar-Janković prilikom pisanja kao "strogo kontrolisanu imaginaciju".

Svetlana Velmar-Janković je kazala da je "dobila neslućeno mnogo radeći na knjizi, i od poznavanja Beograda i od saznavanja sopstevnog postojanja", i dodala da je "svesna da knjiga nikako ne bi mogla da nastane da se nije oslanjala na postignuća posvećenih istražitelja u našoj istoriografiji".

"Istorijskoj nauci dugujem za snagu što me je držala u ulozi vodiča kroz prošlost Beograda kojoj sam se predala", istrakla je Velmar-Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: