Fotografije sa "dna sveta"

Izložba fotografija sa ekspedicije „Put u središte Zemlje“, koja prikazuje najdublju jamu na svetu Krubera -Voronja u Gruziji, biće otvorena večeras u galeriji Muzeja Železnice Srbije, najavio je sajt „Wild Serbia“.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2011.

12:07

Default images

Krubera-Voronja, duboka 2.191 metar, predstavlja jedini speleološki objekat na svetu koji je dublji od dva kilometara, pa speleolozi pri odlasku u ovu jamu ponekad kažu da idu na „dno sveta".

Kroz slajdove i fotografije, na kojima je zabeležen i put ka tom „dnu sveta“, kroz Rusiju i Abhaziju, svi zainteresovani moći će da vide kako izgleda istraživanje najdubljeg speleološkog objekta na planeti i kroz šta sve moraju da prođu speleolozi da bi se spustili u mračne dubine ove jame.

Od 5. do 27. avgusta 2010. međunarodni ekspedicioni tim iz Litvanije, Irske, Španije, Francuske i Srbije, predvođen litvanskim klubom „Aenigma“, organizovao je speleološku ekspediciju sa ciljem da istraži do sada neviđene pećinske kanale Voronje.

Zastava Srbije zajedno sa zastavom Francuske prvi put se zavijorila u najdubljoj jami na svetu 18. avgusta, a prvi Srbin koji je kročio na dubinu veću od dva kilometara bio je speleolog iz Valjeva Ivan Nastić.

Tim od 17 speleologa uspeo je da završi istraživanja pećinskih kanala na dubini od 1.400 metara, prikupi speleobiološke i geološke rezultate, koji će poslužiti u naučne svrhe, kao i da ostvari neverovatan sportski rezultat sa osvajanjem dubine veće od dva kilometara, tako da je trenutni rekord Srbije dvorana „Gejm over“ koja se nalazi na 2.080 metara.

Postavka fotografija “Put u središte Zemlje” biće otvorena do 1. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: