Od nule do pobede:"Kakav dan!"

"Bekstvom je trebalo dati opravdanje sopstvenom životu ili bar naći razlog za pravu, uzbudljivu avanturu zbog koje vredi živeti. Sve ostalo bili su izgovori. Njih sam imao previše."

Izvor: Piše: Vesna Radman

Petak, 20.08.2010.

13:07

Default images

Pad režima iz devedesetih omogućio je domaćim piscima da se oslobode dosadnog akademizma ili ljubavnih priča sa političkom pozadinom i slobodno progovore o vremenu u kojem smo živeli. Pored Kandži Marka Vidojkovića, 2004. u izdanju niškog Zografa izlazi prvi deo trilogije Dnevnik dezertera. Romanom Više od nule, Zvonko Karanović nas uvodi u polje kontrakulture, bunta, besa i težnje da se u nenormalnim okolnostima bude normalan. Do 2009. izlaze sva tri dela trilogije koja se bavi trojicom običnih likova koji odbijaju da se pomire sa situacijom devedesetih i Miloševićevim režimom i zato „dezertiraju“. Stoga su knjige trilogije Dnevnik dezertera upućene gradskim duhovima, fantomima slobode i promoterima zdravog razuma zarobljenim u „prestonici Ništavila“.

Kao prizvodi svog vremena, likovi prva dva romana Više od nule i Četiri zida i grad, Korto i Tatula, ne podsećaju samo na likove Bukovskog i Keruaka, već predstavljaju miks osobina ljudi od krvi i mesa, koje je Karanović ili poznavao ili im se divio. Uvodni stihovi Igi Popa i Karanovićeve poezije predstavljaju pokušaj da se izađe iz Ništavila današnjice koju simbolički i pesnički predstavlja grad Niš.

Pozivajući se na u svojim delima na bitnike, rokenrol i kulturu šezdesetih, Karanović, kao u stripovima Roberta Kramba, gradi anti-junake, karikature koje se slučajno izvlače iz nevolja. Korto je degradacija Korta Maltezea, a Tatula je simbolički Srebrni surfer koji visi na zidu njegove sobe. Mit o antiheroju, pored Korta Maltezea i Srebrnog Surfera predstavlja središnja priča iz Četriri zida i grad o junaku Deksi Pantelijskom. Deksa je srpski narodni superheroj čija je pripovest ispričana u stilu Rableovog grotesknog, karnevalskog romana Gargantua i Pantagruel.
Nakon Kortove i Tatuline priče, Karanović se u trećem romanu upustio u poduhvat predstavljanja dosadnog Đorđa Uzelca, koji ne poseduje ekstremne osobine svojih prethodnika, već je običan lik.

Posle laganog, brzog stila postmodernizma iz prva dva romana-scenarija, poslednji deo trilogije, Tri slike pobede, vraća nas na kafkijanski sumorni stil, beznađe i odsustvo ikakvog cilja. Uvod više nisu buntovni stihovi panka, već pesimistični Kormak Makarti. Zreliji stil formalno odgovara sadržaju – umoru samog junaka. Realnost lika Đorđa, koji neodoljivo podseća na sve nas, ubija prethodnu dvojicu, i Korta i Tatulu, bukvalno i figurativno – Tatula će zaista umreti, a u Kortovoj sobi, Đorđe konstatuje da je „čak i nacrtani Korto Malteze na zidu imao bore na licu“.

Svet Kafke prisutan je i u tematici koja se obrađuje. Kao i u prethodna dva romana, Tri slike pobede bave se velikim dešavanjima na našim prostorima – ratom na Kosovu, traumama od bombardovanja i padom komunističkog režima. Zarobljen u lavirintu Srbije – od Kosova do Beograda – u Đorđu se prepliću emocije ljubavi i mržnje, želje za begom i nemogućnošću da se pomeri. On simboliše prazninu, jer je siroče i ne zna koji su mu koreni i kome pripada. Otuda je on kao bačen na zemlju i njegova priča zapravo predstavlja pokušaj određivanja pripadnosti – „potreban je ceo život da shvatiš ko si, a i tada možeš da pogrešiš“. Jedna od slika pobede i jeste put Đorđa Uzelca ka spoznanju sopstva.
Najbitnija slika nalazi se u pozadini svih romana – Srbija devedesetih. Pored rata, ovaj period filmski je prikazan kroz likove džibera, sponzoruša, užasne muzike i drečavih patika. Otuda je Kortova prodavnica ploča duhovna oaza u pustinji odvratnosti, a Tatulini crteži skica izgubljenog puta.

Možda su grotesknost umetnika Tatule i komičnost idealiste Korta produkti ovog kontrasta u kulturi. Đorđe poseduje po malo od njih obojice, a opet nema veze sa njima – on je svet za sebe, neko kome se ne znaju ni koreni, a koji najviše nosi jedini element koji upotpunjava trilogiju – tragičnost.

Njegova pobeda kao pobeda živog, izgubljenog čoveka današnjice vezuje se za krajnju tačku Dnevnika dezertera – pad komunističkog režima. Devojka koja pleše sa trakom na paradi 5.oktobra i rođenje deteta simbolizuju nov početak i povratak na nevino. Ples sa trakom – simbol sleta i komunizma ovde se gubi u osećanju slobode i u rečima koje izgovara Korto – onaj koji otvara i zatvara trilogiju – „Kakav dan!“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: