IP Klio između dva sajma

Izdavačka kuća "Klio", osnovana pre 18 godina, poznata je po jasno profilisanim edicijama koje su rezervisane za svetsku prozu, istoriju, antropologiju, studije komunikacija i medija, marketinga, istorije i kritike umetnosti, bibliotekarstva, ekologije, a od ove godine i psihologije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.08.2008.

11:17

Default images

Prvi naslovi nove "Psihološke biblioteke" pojaviće se pred ovogodišnji beogradski Međunarodni sajam knjiga.

Uredništvo "Klia" je odlučilo da je pokrene jer ova relativno mlada nauka spada u oblasti koje zaokupljuju šire interesovanje javnosti. Biblioteka će objavljivati dela visokog akademskog nivoa, a uređivački odbor na čelu sa glavnim urednikom, mr Aleksandrom Dimitrijevićem sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, odabira naslove koji se okvirno mogu grupisati u sledeće celine: savremena psihologija u savremenoj kulturi, istoriogeneza psihičkih fenomena, psihoanaliza, psihoterapija, granične oblasti psihologije i umetnosti, humanističkih i prirodnih nauka, psihologija kao putokaz za kvalitetniji život.

Neki od naslova koji će biti objavljeni su "Može li ljubav da traje?" Stivena Mičela, "Bolest i kultura u postmoderno doba" Dejvida Morisa, "Kreativnost i ludilo Alberta Rotenberga, "Mit o mentalnoj bolesti" Tomasa Sasa, "Umetnost i psiha" Elen Špic.

Popularna edicija "Gral", u kojoj se štampa književno stvaralaštvo nedovoljno poznatih književnih prostora, biće do sajma obogaćena sa pet naslova. Tu je, nama nepoznata, italijanska književnica Milena Angus sa romanom "Kamen u bubregu" koji je postigao istinski uspeh, kako u Italiji, tako i u inostranstvu, a posebno u Francuskoj. Glavna tema je čežnja za ljubavlju, opsesivna i nikada u potpunosti utažena. Simona Vinči takođe dolazi iz Italije i njen roman "Kao u doba kada nisu postojale majke" je uzbudljiv psihološki triler, a ujedno svojevrstan bildungsroman.

Žoakin Marija Mašado de Asis je brazilski klasik koji se sredinom 19. veka proslavio kao pisac romana "Posthumni memoari Brasa Kubasa" (1881), koji se prvi put prevodi na srpski jezik. Galzan Činag je mongolski pisac koji u istorijsko-psihološkom romanu "Devet Džingis Kanovih snova" pripoveda o životu najvećeg mongolskog vladara koji se na samrti seća svojih uspeha i poraza, svojih nadanja i strahova.

U ediciji "Klepsidra", u koju stižu knjige bez preciznih žanrovskih odrednica, pripremljena su četiri naslova koja najbolje ilustruju raznovrsnost tema, što je karakteristika ove biblioteke.

Poslednja knjiga pape Jovana Pavla II (1920-2005) "Sećanje i identitet", koja je izašla samo nekoliko meseci pre njegove smrti, izazvala je veliku pažnju katoličke i šire javnosti jer donosi odgovore na pitanja o nacizmu i o komunizmu, koja su u jednom razgovoru 1993. Papi postavila dvojica poljskih filozofa, dopunjene sećanjima, razmišljanjima i uvidima nataloženim tokom godina njegovog sadržajnog života i izuzetnog pontifikata, za koje je osećao da se neumitno privode kraju. Dejvid Baučer u knjizi "Dilan i Koen" razmatra njihov rad u muzičkom, književnom i političkom kontekstu, pokazujući kako su ova dvojica umetnika promenili predstave o razlici između poezije i pop-pesme, o političkom aktivizmu, i pokazali se kao mislioci i religiozni vizionari koji su se izražavali posredstvom tekstova svojih pesama, ali i kroz knjige poezije i proze. Aleksandra Lemason je napisala knjigu "VIrdžinija Vulf" koja daleko prevazilazi okvire klasične biografije, dok je srpski režiser Goran Marković u knjizi "Male tajne" izmaštao istoriju beogradskog Akademskog pozorišta u osvit Drugog svetskog rata.

"Polis", koja je po mišljenju mnogih najreprezentativnija edicija "Klia" jer čini čast svojim doprinosom istoriografskoj literaturi, dobija čak osam novih knjiga, a svaka će obradovati poklonike istorijske nauke.

Posebnu pažnju zavredjuje studija Erika Ksapoa "Teorije mitologije" jer se bavi istorijom teorija o mitu, ali je u isto vreme vodič kroz različita tumačenja mita. Knjiga "Istoričari", koju je priredila Veronik Sal, obuhvata niz autorskih tekstova o najistaknutijim francuskim i stranim istoričarima iz prošlog i pretprošlog veka, od trenutka kada je istorija počela da se postavlja i predstavlja kao nauka. Knjiga "Istorija Bugarske" kolektivno je delo bugarskih istoričara srednje i starije generacije i ima sedam celina. Ovim izdanjem, prvi put se na srpskom jeziku predstavlja istorija ove susedne države, napisana od bugarskih autora. Vodeći francuski vizantolog Mišel Kaplan, koji je najavio dolazak u Beograd početkom oktobra, autor je koncizne, veoma pregledne knjige "Vizantija". Biće intrigantno sresti se sa "Istorijom Srba od 19. do 21. veka" savremenog nemačkog istoričara mlađe generacije Holma Zundhauzena.

U " Polisu" se pojavljuju još i "Arheološka teorija" Metjua Džonsona, "U traganju za istorijom" Džoša Toša i "Grci i drugi" Staše Babić.

Biblioteka "Agora" posvećena kulturološkim studijama, raspravama i esejima ima šest novih naslova: "Veštice" Terzile Gato Kano, "Kreativna inteligencija" Alana Dž. Roua, "Politička filozofija" Adama Svifta, zbornik "Transkulturna Evropa" , "Sport-kritička sociologija" Ričarda Đulijanotija , "Đavo" Alfonsa Di Nola, a u planu su "Ludvig Vitgenštajn" Siril Beret i "Kontinentalne geopolitike" Vjačeslava Avijutskog.

U biblioteci "Ars teoria" štampana je "Virtuelna umetnost" Olivera Graua, u " Ars sinema" se pojavio " Vek italijanskog filma", a priprema se " Glumac na filmu" Žaklin Nakaš.

U u ediciji "Multimedia" će biti štampana studija Dafne Lemiš "Deca i televizija", koja je rezultat 20-godišnjeg istraživanja odnosa dece i televizije u SAD, Evropi i Izraelu. U ovoj edicji biće objavljene jos dve knjige: Zbornik "Multimedija 10 godina" i "Izučavanje medija" Stjuarta Prajsa.

Za one koje zanimanju knjige o marketingu pripremljena su tri naslova: " PR velikih ruskih korporacija" Aleksandra Borisoviča Vasiljenka, osnivača i doživotnog rukovodioca Uprave za odnose s javnošću naftne kompanije LUKOIL. Knjiga je posvećena pitanjima profesije PR u velikim ruskim kompanijama. Tu su još "Strateški marketing sportskih događaja" Gaja Mastermana i " Socijalni marketing" F.Kotlera, N. Robertsa i N. Lija .

Ekološka biblioteka "Opstanak" donosi u knjizi "Tačno u podne" Žana-Fransoa Rišara poziv da redefinišemo svoj pristup problemima XXI veka. Ova knjiga nudi jedinstven prikaz globalnih problema ovoga veka, ali i celovit pristup njihovom rešavanju, koje bi vlade trebalo da prihvate i odobre, a nevladine organizacije da sprovedu. U istoj ediciji biće objavljena knjiga Džejmsa Kantona " Ekstremna budućnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: