Utorak, 19.06.2007.

13:55

Počasni Zlatni lav Bertolučiju

Oskarom nagrađeni reditelj Bernardo Bertoluči dobitnik je počasnog Zlatnog lava za životno delo ovogodišnjeg 64. Venecijanskog filmskog festivala.

Izvor: B92

Default images

Bernardo Bertoluči (Bernardo Bertolucci) režirao je klasike kao što su "Poslednji tango u Parizu" iz 1972. godine, koji je imao dve nominacije za Oskara - i "Poslednji kineski car" iz 1987, za koji je osvojio Oskara za režiju, a sam film je odneo ukupno 9 nagrada Američke akademije.

Bertoluči je pre 25 godina predsedavao Žirijem festivala u Veneciji, ali nikada ranije nije nominovan za neku od glavnih festivalskih nagrada.

U izjavi Fondacije Bijenala navedeno je da je Bertoluči: "jedan od najvećih reditelja savremenog filma, čiji je rad između poezije i istorije, ostavio duboki trag na modernu kinematografiju."

Nagrada će italijanskom reditelju biti uručena 8. septembra, tokom ceremonije zatvaranja 64. izdanja Festivala, kada će biti prikazana i restaurisana verzija Bertolučijevog filma "Strategija pauka" (Strategia del Rango), kao deo omaža ovom reditelju.

Internacionalni filmski festival u Veneciji trajaće od 29. avgusta do 8. septembra.

Bernardo Bertoluči rođen je 1940. u italijanskom gradu Parma. Počeo je da piše sa 15 godina i za svoj prvi roman osvojio je ugledna priznanja. Studirao je književnost na Univerzitetu u Rimu.

Filmsku karijeru započinje za vreme studija kao asistent režisera Pazolinija. Prvi film snimio je 1962. godine, ali je pažnju na sebe skrenuo 1964. godine ostvarenjem "Pre revolucije".

Internacionalni uspeh donose mu ostvarenja "Poslednji tango u Parizu" iz 1972. sa Marlonom Brandom i Marijom Šnajder, i "Dvadeseti vek" iz 1976. sa Bertom Lankasterom, Donaldom Saterlendom i Robertom de Nirom.

Pročitajte o novom projektu na kome radi Bernardo Bertoluči

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

22 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: