Četvrtak, 23.09.2021.

12:20

Bošnjacima smeta ćirilica

Klub Bošnjaka u Veću naroda RS pokreće postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilice.

Izvor: Tanjug

Bošnjacima smeta ćirilica
Ilustracija, foto: depositphotos/andrijamarkovic

Kako tvrde, taj zakon je suprotan odredbama ustava Republike Srpske i BiH.

"Ustavima Republike Srpske i BiH jasno je definisano da su u BiH ravnopravna oba pisma ćirilica i latinica, kao jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda", saopšteno je iz Kluba Bošnjaka.

Kako prenosi Radio-televizija Republike Srpske, Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske staviti van snage ovaj zakon, a ukoliko to ne uradi, podneće apelaciju za ocenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su 15. septembra na posebnoj sednici Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma čiji je cilj zaštita i očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao nematerijalnog kulturnog nasledja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: