Ponedeljak, 28.06.2021.

16:09

Bečić, Izetbegović, Džaferi, Ruči na razgovorima u Briselu: "Cenimo sve preporuke"

Članovi Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta razgovarali su danas u Briselu sa predsednicima skupština država Zapadnog Balkana.

Izvor: Beta

Bečić, Izetbegović, Džaferi, Ruči na razgovorima u Briselu:
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Tema je bila ključna uloga parlamenata u proširenju Evropske unije.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić ocenio je da je Zapadni Balkan deo Evrope i da zaslužuje da se u celosti nađe u EU.

Rekao je da je Crna Gora smenom vlasti dokazala da kao mala, balkanska zemlja ima izgrađen demokratski kapacitet i da baštini evropske i evroatlantske vrednosti.

"Ima određenih izazova, kako na unutrašnjem planu tako i onih koji se podstiču spolja, ali sam siguran da ih evropskim ponašanjem svih u regionu i uz nesebičnu pomoć iz Brisela, možemo uspešno prevazići", rekao je i dodao da Crna Gora ostaje otvorena za građenje najboljih odnosa sa susedima.

Kolege iz regiona je pozvao da nađu tačke spajanja, a ne razdvajanja, rekao da prošlost treba ostaviti istoričarima, a budućnost graditi zajedno jer od saradnje i prijateljstva svi dobijaju, a od konfrontacija i svađa gube svi zajedno.

Predsednik Skupštine BiH Bakir Izetbegović je istakao da je punopravno članstvo u EU jedan od strateških ciljeva BiH.

"Cenimo sve aktivnosti i preporuke koje doprinose dostizanju tog cilja, naročito preporuke koje se odnose na jačanje vladavine prava, demokratskih institucija i uklanjanje diskriminacije u postojećem ustavnom okviru", rekao je Izetbegović.

BiH je kako je istakao, teško pogođena pandemijom korona virusa, ali uspeva da se izbori sa zdravstvenim i ekonomskim posledicama iako je mehanizam Kovaks, prema njegovim rečima, podbacio.

Istakao je i problem ilegalnih migracija, a BiH je jedna od tranzitnih zemalja.

"Prošle zime smo se suočavali sa humanitarnom krizom i umiranjem ljudi. Koncentrisanje u delovima države isključivo gde žive muslimani predstavlja humanitarni i bezbednosni uzazov za lokalne zajednice i institucije. Dakle jedan rasistički pristup koji nigde nije viđen osim u BiH", naveo je.

Talat Džaferi, predsednik parlamenta Severne Makedonije, je rekao da su pomoć EP i izveštaji ključni u pomoći zemljama u regionu u procesu integracija.

"Protekla decenija je za Severnu Makedoniju i interno i eksterno bila vrlo osetljivo razdoblje. Imali smo napretka u prioritetnim oblastima, tako da smo dobili zeleno svetlo za početak pregovora", rekao je on i izrazio žaljenje što je taj proces zaustavljen zbog bilateralnih pitanja.

Istakao je da je njegova država spremna da razgovara o otvorenim pitanjima i da ne želi da istorija utiče na evrointegracije i budućnost građana.

Predsednik albanske Skupštine Gramoz Ruči je izrazio nezadovoljstvo brzinom integracija koja je opala iako je Albanija izvršila mnoge reforme, a "zbog regija koje nemaju veze sa nama već kao posledica inercije na Balkanu".

"Vrlo sam svestan da nismo savršeni, ali naša postignuća su vrlo opipljiva i potpuno smo svesni naših rezultata", rekao je.

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao da današnji sastanak u Briselu pokazuje da se Evropa i Balkan vraćaju normalnom životu nakon teške godine zbog pandemije.

Istakao je da optimizam po pitanju proširenja EU opada u odnosu na prvu deceniju 21. veka.

Rekao je da je državama Zapadnog Balkana potreban novi optimizam i rekao da te države moraju u EU ući zajedno jer same neće uspeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: