Život

Utorak, 19.01.2021.

14:45

Praćenje trudnoće u ginekološkoj ordinaciji

Redovne ginekološke kontrole tokom trudnoće su sasvim prirodna stvar. Dinamiku pregleda određuje lekar u skladu sa zdravstvenim stanjem trudnice.

Izvor: PR

Praćenje trudnoće u ginekološkoj ordinaciji
Foto: Depositphotos/bartoshd

Međutim, postoji raspored kontrolnih pregleda koji se sprovodi kod zdravih trudnoća, koji je uobičajena praksa, a sprovodi se u privatnim i državnim ginekološkim ordinacijama.

Pre svega, šta treba žena da uradi kada posumnja da je u drugom stanju? Prvi savet koji ginekolozi daju jeste da pre dolaska na pregled treba uraditi kućni test na trudnoću. Ovi testovi su prilično pouzdani jer su osetljivi na povećanje beta HCG hormona placente, koji naglo raste u trudnoći.

Inače, ni sam kućni test na trudnoću ne može se raditi bilo kad, već treba videti na uputstvu proizvođača kada se on može koristiti. Obično ga je moguće primeniti sedam do deset dana nakon izostanka ciklusa, a kao uzorak se koristi nekoliko kapi prvog jutarnjeg urina.

Šta treba uraditi ako test pokaže pozitivan rezultat? Sledeći korak je odlazak kod ginekologa. Privatne ginekološke ordinacije nude širok spektar usluga koje podrazumevaju i praćenje trudnoće. Postoji više prednosti koje se odnose na odlazak kod privatnih lekara, a one se, pre svega odnose na veći komfor.

Počevši od zakazivanja termina, izbor je mnogo veći, tako da niste prinuđeni da dolazite u rane jutarnje sate ako Vam to ne odgovara, već se sa medicinskom sestrom ili lekarom dogovarate o terminu naredne kontrole koja će se održati u vreme koje Vama najviše odgovara.

Ako ste slobodni popodne ili uveče, pregled ćete zakazati tada, te neće biti potrebe da remetite druge dnevne obaveze.

Što se tiče dinamike pregleda i redovnih kontrola kod ginekologa tokom trudnoće, ona zavisi od slučaja do slučaja. Neke trudnice imaju određene faktore rizika, što zahteva posebnu pažnju, ali da bismo opisali i nabrojali sve kontrolne preglede koje tokom trudnoće treba uraditi, za primer uzimamo zdravu trudnoću.

Na prvom pregledu radi se ultrazvuk na kome se utvrđuje postojanje i starost trudnoće. Ukoliko se na ultrazvuku ne vidi plod, a kućni test je dao pozitivan rezultat, to može značiti da još nije prošlo dovoljno vremena da bi se trudnoća videla i na ultrazvuku. Tada se može uraditi kontrolni pregled, odnosno analiza krvi kojom se meri nivo beta HCG hormona. Inače, potrebno je da prođe nekoliko nedelja da bi plod dovoljno porastao i video se na ultrazvuku.
Foto: Depositphotos/Alekuwka
Kada se to desi, obavlja se pregled i rade neophodne analize. Sledeća kontrola zakazuje se za period između 11. i 14. nedelje kada se takođe radi ultrazvučni pregled. U ovom periodu trebalo bi uraditi i dabl test koji čini ultrazvučni pregled na 4D ultrazvuku, praćen analizom krvi. Veoma korisna analiza koja može u ranoj fazi da detektuje genetske abnormalnosti. Pošto nema svaka ginekološka ordinacija 4D ultrazvučni aparat, Vaš ginekolog će Vaš uputiti gde ovaj pregled možete uraditi.

U 16. nedelji trudnoće radi se sledeća kontrola. Testovi, analize krvi i dodatna dijagnostika zavise i od godišta trudnice. Dalja dinamika pregleda podrazumeva sledeće: ultrazvuk između 20. i 24. nedelje, ginekološki pregled u 24. i potom u 28. nedelji, ultrazvuk između 30. i 34. nedelje i pregled u 36 nedelji.

Zašto je još dobro trudnoću pratiti u privatnoj praksi? U privatnim ginekološkim ordinacijama vlada veoma prijatna atmosfera. Ambijent je uređen na taj način da deluje opuštajuće, što je veoma važno kako bi se pacijentkinje osećale ugodno. Trudnice češće idu na kontrole i mnogo im je prijatnije da odu u prostor koji nije sterilan i hladan, kakve zdravstvene ustanove mogu da budu. Iščekivanje rezultata i potvrde lekara da je sve u redu i da ide svojim tokom, mnogo je lakše ako se nalazite u ambijentu koji na Vas deluje opuštajuće.

Kada dođete u zakazanom terminu, nećete naići na gužvu i nervozu drugih pacijenata. Čekanja nema, a i ukoliko treba koji minut sačekati, u udobnim čekaonicama možete pročitati neki časopis o materinstvu ili trudnoći, pogledati nešto na televiziji ili telefonu.

Kada idete u privatnu ginekološku ordinaciju Vaš odabrani ginekolog je dostupniji za Vaša dodatna pitanja. Tokom trudnoće žene imaju različita iskustva i mogu iskusiti razne simptome. Neki, sasvim bezazleni, mogu ih uplašiti jer ne znaju o čemu se radi. Pretraživanje simptoma na internetu je uvek loša ideja. Umesto da Vam donese mir, može Vam doneti samo još veći strah, iz prostog razloga zato što jedan simptom može da znači dosta toga. S’ druge strane, Vaš ginekolog Vas poznaje i znaće da Vam kaže o čemu je reč i preko telefona. Ukoliko za to ima potrebe, pozvaće Vas da dođete na kontrolu kako bi se proverilo o čemu je reč. Za svaku trudnicu je važno da bude smirena i opuštena, na šta u mnogome utiče i saznanje da uvek na raspolaganju ima svog doktora.

Ukoliko tražite ginekološku ordinaciju - najdetaljnije prezentacije privatnih ginekoloških ordinacija, u kojima su navedene i usluge sa cenama, pronaći ćete na veb-sajtu mirandre.com preko koga ih možete kontaktirati i zakazati pregled. Važno je imati ginekologa od poverenja. Izbegnite gužve i čekanja i učinite da svaki kontrolni pregled tokom trudnoće bude što prijatniji, tako što ćete ići u odabranu privatnu ginekološku ordinaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: