Svet

Sreda, 15.02.2017.

16:40

Popustili posle 7 god: Veliki dogovor EU i Kanade

Poslanici Evropskog parlamenta odobrili su Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade (CETA).

Izvor: Capital.ba

Popustili posle 7 god: Veliki dogovor EU i Kanade
Foto: Thinkstock

Poslanici su podržali CETA sa 408 glasova “za”, a 254 ih je glasalo “protiv”.

Pred početak glasanja, demonstranti su se okupili ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu.

Pregovori o CETA traju sedam godina i postignut je dogovor nakon pregovora sa belgijskim regionom Valonijom, koji je bio protiv.

Pristalice sporazuma navode da će on dovesti do stvaranja novih radnih mesta i da će običnom narodu smanjiti troškove za hranu i drugu potrošačku robu jer će biti ukinute carine za proizvode iz Kanade i Evrope.

Protivnici sporazuma ukazuju na tajnovitu prirodu pregovora i strahuju da bi moglo doći do pogoršanja trenutnog standarda za potrošačku robu.

Oko stotinu ljudi okupilo se ispred zgrade parlamenta, a neki su i legli na pločnik u nameri da spreče prolazak poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

19 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: