Kultura

Utorak, 21.10.2014.

22:05

Gran pri za "Da li veruješ u ljubav?"

Gran pri 23. Međunarodnog festivala etnološkog filma u Beogradu 21. oktobra dodeljen je dokumentarcu "Da li veruješ u ljubav?" izraelskog reditelja Dana Vasermana.

Izvor: Izvor: Tanjug

Default images

Proglašenjem pobednika time je u Etnografskom muzeju u Beogradu završen festival na kojem su u glavnoj konkurenciji prikazana 24 filma o značajnim etnološkim i antropološkim temama.

Članovi žirija - reditelji Adela Peeva i Emilio Dela Kjeza i muzejski savetnik Etnografskog muzeja Saša Srećković vodili su računa istovremeno o etnografskim i kinematografskim odlikama prikazanih ostvarenja.

Za najbolji domaći film proglasili su "Uslugu čobansku" autorke Zorice Petrović, a za najbolje strano ostvarenje film "Sreća...obećana zemlja" Lorana Asea iz Francuske, dok nagrada za doprinos nematerijalnom kulturnom nasleđu nije dodeljena.

Prvu specijalnu nagradu dobio je španski film "Svinje, šišarke i drugi smrtnici", koji su zajedno režirali Patrisija Martines del Hojo, Marija Antonija Montagut, Toni Ksou, a drugu specijalnu nagradu belgijski film "Neodoljiva želja za brkovima" Matijasa Demara.

U okviru festivala održan je program studentskih filmova, u kojem je pobedio "Tamni mesec" Tomasa Džona i Florijana Enrikea Hernandesa Kruza, dok je specijalno priznanje dodeljeno filmu "Više od umetnosti" Milice Batričević, Milana Milina i Nenada Teofilovića.

U programu "ID3min - Identifilmuj se" - sa kratkim radovima snimljenim mobilnim telefonom, prva nagrada pripala je filmu "Tradicija" Stefana Konjokrada iz Prijepolja, druga filmu "Beskraj" Marine Uček iz Beograda, a treća filmu "Tradicionalna primena batine" takođe autora Konjokrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: