Vlada i dalje nema kontrolu nad firmom koja gradi Južni tok

Izvor: Ivan Angelovski

Petak, 12.07.2013.

15:45

Default images

„To što je firma South Stream Serbia AG registrovana u Švajcarskoj neće ni na koji način štetno uticati na izgradnju Južnog toka, niti će se ta firma koristiti za izvlačenje novca iz Srbije“, rekao je na konferenciji „Južni tok: Evolucija gasovoda“, koja je održana u hotelu Hajat, Aleksandar Siromjatin, jedan od direktora preduzeća South Stream doo Novi Sad.

Ovo preduzeće je zaduženo za izgradnju i upravljanje deonicom gasovoda Južni tok koja će prolaziti preko Srbije. To je ćerka firma švajcarskog preduzeća South Stream Serbia AG, čiji su suvlasnici ruski Gazprom sa 51 odsto i Srbijagas sa 49 odsto udela.

Istraživanje Insajdera pokazalo je da je Srbija jedina zemlja na trasi Južnog toka pristala da bude manjinski partner i jedina je pristala da se projekat Južnog toka na njenoj teritoriji realizuje preko preduzeća u Švajcarskoj iz praktično offshore zone.

U intervjuu za serijal Insajdera koji će biti emitovan uskoro a u kojem će biti otkrivene sve posledice Energetskog sporazuma između Srbije i Rusije iz 2009. godine, ministarka energetike Zorana Mihajlović je rekla da ne razume zašto je ova firma osnovana u Švajcarskoj.

„Zašto baš u jednom gradu u kojem su sve tako neobična preduzeća formirana? Kad imate mnogo tih preduzeća ćerki kompanija onda one uglavnom služe za, tako je praksa pokazala, ne mora da znači da će to da bude ovde, ali onda one uglavnom služe za ispumpavanje novca“, rekla je Zorana Mihajlović.

U pauzi konferenicije u Hajatu, ministarka Mihajlović je na pitanje novinara Insajdera da li se sa ruskom stranom razgovaralo o ovom problemu rekla da je to pitanje "na stolu", ali da je malo verovatno da će se tu nešto promeniti jer su dokumenti već potpisani. Ona je izjavila i da Vlada Srbije i dalje nema punu kontrolu nad radom preduzeća u Švajcarskoj.
Beta
„Jedan deo dokumentacije smo dobili, ali jedan deo nam Srbijagas još uvek nije dao“, rekla je ministarka Mihajlović.

Drugi direktor preduzeća South Stream doo Novi Sad je Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, preduzeća preko kog Srbija učestvuje u svim projektima sa Gazpromom. Bajatović je na istoj konferenciji rekao da je firma osnovana u Švajcarskoj jer Srbija nije članica EU, pa se smatra zemljom sa velikim kreditnim rizikom.

„Firmu smo osnovali u Švajcarskoj da bi mogli da dobijemo jeftinije kredite“, rekao je Bajatović.

Bajatović kako je pokazalo istraživanje Insajdera odbija da dostavi podatke i javnosti i Vladi Srbije. Država praktično nema nikakav uvid u način rada švajcarskog preduzeća, pa ni to da li ono uopšte uzima kredite u stranim bankama. Suosnivač firme u Cugu nije država, već Javno preduzeće Srbijagas. U upravi ovog preduzeća je Dušan Bajatović, koji je i jedan od direktora novosadske firme South Stream doo.

Južni tok je gasovod koji će povezivati rusku kompaniju Gazprom sa potrošačima gasa u zapadnoj Evropi. Gasovod ide od Rusije, ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije.

Iako predstavlja jedan gasovod, Južni tok nije jedinstveni projekat već šest zasebnih projekata. Jedan je polaganje gasovoda u međunarodnim vodama ispod Crnog Mora, a preostalih pet su nacionalni projekti u svim zemljama kroz koje gasovod prolazi.

U skladu s tim, o razvoju i korišćenju Južnog toka računa će voditi šest zasebnih kompanija – pet nacionalnih i jedna međunarodna. Međunarodna kompanija South Stream Transport, koja gradi podvodni deo gasovoda, registrovana je u švajcarskom kantonu Cug, a nedavno je premeštena u Amsterdam. To je bio dogovor Gazproma, italijanskog ENI-a, francuskog EDF-a i nemačkog Vinteršel Holdinga – akcionara koji učestvuju u izgradnji podvodnog dela gasovoda.

Ostale kompanije registrovane su u zemljama u kojima će se graditi deonice gasovoda, osim u Srbiji. Firma koja će voditi računa o deonici kroz Srbiju registrovana je u švajcarskom kantonu Cug. Ova firma je potom osnovala ćerku kompaniju South Stream doo u Novom Sadu, preko koje će se voditi svi poslovi.

Takođe, u svim ovim firmama, ruski Gazprom ima 50 odsto vlasništva, osim u srpskoj kompaniji, u kojoj ima 51 odsto.

Srbija je već mnogo uložila u Južni tok. To je gasovod zbog kog je ruskoj strani prodat većinski paket akcija Naftne industrije Srbije. Istraživanje Insajdera je pokazalo da je NIS prodat ispod cene i mimo važećih zakona.

Takođe, ruskoj strani je predato na upravljanje jedino domaće skladište gasa Banatski dvor, od kog zavisi sigurnost snabdevanja domaćih potrošača gasom.

Pored toga, Srbija je uložila još 105 miliona evra od kojih je veliki deo prebačen u firmu u Švajcarskoj.

Zato, u stvari, ključna pitanja o Južnom toku nisu da li je to dobar projekat, da li je važan za Srbiju, kada će biti završen, da li će gas biti jeftiniji i koliko će Srbija od njega zaraditi. Ključna pitanja su zbog čega se samo u Srbiji projekat vodi iz Švajcarske i zbog čega je samo Srbija manjinski partner. Iako je ova pitanja Insajder pokrenuo javno još pre mesec dana, aktuelna Vlada I dalje nema rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: