Insajder: Troškovi za Južni tok i dalje tajna

Izvor: B92

Subota, 06.04.2013.

12:02

Default images

Naime, u ime Srbije ovaj projekat, po odluci Vlade, vodi Javno preduzeće Srbijagas. To preduzeće međutim odbija da postupi po Zakonu o dostupnosti informacijama, jer kako navode, podatke o tome kako se troše sredstva za izgradnju Južnog toka, ne mogu da dostave bez saglasnosti ruskog partnera.

Ekipa emisije Insajder uputila je Srbijagasu po Zakonu o dostupnosti informacija zahtev za dostavljanje dokumentacije o tome kako se sredstva troše, kao i kako se ovo javno preduzeće zadužilo za gotovo milijardu evra kredita koje će, po svemu sudeći, otplaćivati svi građani Srbije.

Nakon što Srbijagas posle nekoliko meseci nije postupio po zakonu, novinari Insajdera uputili su žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Srbijagas je pre obavezujućeg rešenja Poverenika, a kao odgovor na žalbu Insajdera naveo da je razlog što nisu odgovorili po zakonu, očuvanje dobrih odnosa sa stranim partnerom. U ovom odgovoru koji je dostavljen Povereniku povodom žalbe Insajdera navodi se da Srbijagas “pre pribavljanja saglasnosti stranih partnera i odluke organa upravljanja nije u mogućnosti da dostavi kopije tražene dokumentacije”. Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, naglašava da objašnjenja Srbijagasa ne mogu biti razlog za to da se od srpske javnosti kriju podaci o trošenju novca.

Poverenik je pre desetak dana uputio obavezujuće rešenje Srbijagasu da nam u roku od pet dana dostave sve dokumente. I posle isteka ovog roka, Srbijagas, čiji je osnivač Vlada Srbije, nije postupio po rešenju Poverenika.

“Ideja o tome da bi bilo ko, a pogotovo strani partner, mogao da odlučuje o tome da li srpska javnost ima pravo da zna koliko se budžetskih sredstava ulaže u neki posao ili na koji način se raspolaže sa ogromnim materijalnim resursima koji su u vlasništvu države, prema tome svih građana ove zemlje, to je nešto što apsolutno nije prihvatljivo”, kaže Šabić.

Koliko je skriveno poslovanje i trošenje novca u Srbijagasu pokazuje i interni dokument do kog je došla ekipa Insajdera. Obaveštenjem koje je podeljeno svim službama u ovom preduzeću, zaposlenima se zabranjuje da bilo kome daju podatke o njegovom poslovanju.

U ovom dokumentu se navodi:

U poslednje vreme registrovani su učestali pokušaji određenih lica da pod različitim izgovorima pokušavaju da dođu do podataka o poslovanju JP Srbijagas.

Potrebno je obavestiti zaposlene da za davanje podataka te vrste isključivu nadležnost ima Kabinet generalnog direktora.

Svako neovlašćeno davanje navedenih podataka smatraće se težom povredom radne obaveze.

Ekipa emisije Insajder priprema serijal u kom ćete videti sve detalje o posledicama Energetskog sporazuma Srbije i Rusije, ulaganju u Južni tok koji predstavnici vlasti nazivaju projektom veka, načinu na koji se uvozi gas i ko u ovom poslu zarađuje, kao i zašto je Srbijagas skoro milijardu evra u gubitku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: