Test: Reno Tvingo

Simpatični gradski automobil, koji se već 13 godina nalazi na tržištu, i dalje se dobro prodaje. Spolja mali – iznutra veliki: upravo u tome leži tajna njegove dugovečnosti. Zašto je ovaj auto još uvek bolji od brojne mlađe konkurencije, za vas otkriva Aleksandar Todorović. Foto: Nemanja Pantelić

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2005.

11:21

Default images

Kada se jedan automobil proizvodi toliko dugo kao tvingo, za to sigurno postoji veoma dobar razlog. U slučaju ovog francuza postoji čak nekoliko razloga za njegovo dugo prisustvo na tržištu. Možda će nekome kao preterivanje zazvučati tvrdnja da je tvingo poput dobrog vina – što je stariji, to je bolji.

Pre pet godina, tvingo je temeljno obnovljen. Dobio je veće točkove, redizajniranu unutrašnjost, novi motor i bogatije pakete opreme.

Tajna večne mladosti

Kvalitetan proizvod se uvek dobro prodaje, pa čak i bez reklame. Ukoliko je dostupan širim narodnim masama, a nudi više od konkurencije, onda nema razloga uvoditi novi model na tržište. Logičnije je obnoviti i doterati večno mladi tvingo. Kada se tvingo prvi put pojavio 1992. godine, svi su odmahivali glavom, ali samo do prvih testova, koji su pokazali da se radi o prostranom, udobnom i brzom automobilu u malom pakovanju. Bio je to prvi jednovolumenski gradski automobil u Evropi. Vreme je prolazilo, a konkurencija nije imala pravi odgovor. Danas je priča slična. Nema udobnijih, jeftinijih i agilnijih kola u ovoj klasi gradskih mališana.
Reno je poslednjih godina prvi u Evropi po broju prodatih vozila, a ove godine i po broju pobeda u elitnom takmičenju – Formuli 1. Ozbiljnost u izradi automobila je prisutna već kod najjeftnijih modela u gami, i otud često oduševljenje ovim samo naizgled minimalističkim prevoznim sredstvom.

Ukoliko se svakodnevno borite sa nalaženjem parking mesta, onda ovaj zgodno oblikovani patuljak veselog dizajna, sa simpatičnim svetlosnim grupama napred i pozadi, može predstavljati rešenje za sve vaše probleme.

Ovaj se auto ne kupuje "na metar", jer kupca ne privlači samo cenom već i velikim prostorom. Još uvek nema nijednu boru, a pored toga je sve kvalitetniji.

Već pet godina tvingo ima novo, dorađeno ogibljenje koje je izuzetno udobno. Putovanje od pet i više sati je bez velikog zamora. Svako ko je toliko vremena proveo u ovom automobilu svakako ume da ceni ovaj kvalitet.

Dovoljno fleksibilan

Tvingo je okretan i prilično lagan za manevrisanje gradom. Potrebno je vreme da se naviknete na njegov kratakpoklopac motorakoji se sa vozačevog mesta uopšte ne vidi. Žene ga češće kupuju, pre svega zbog gore već pomenutih malih gabarita, ali i simpatičnog dizajna. Ipak, ne može se reći da je tvingo samo ženski automobil.

Ovo je, takođe, idealan auto za mlade. Sedišta mu se obaraju brzo, tako da čine udoban krevet, dovoljan i za dvometraše. Redak auto za udobne trenutke sa voljenom osobom… Menjač ne smeta, jer je pomeren dovoljno napred.

Prtljažnik je u osnovi skroman (168 litara), ali kada se preklopi zadnja klupa dobija se prostor veći od 1000 litara, kao kod manjih karavana. Reno je prvi uveo zadnju kliznu klupu i to baš pojavom tvinga. Taj praktičan detalj danas koriste gotovo svi proizvođači automobila.

Odličan motor

Francuzi odavno prave više nego dobre agregate, i nema se reći ništa novo, osim što je u tvingu od ranije poznat motor iz klija od 1.2 litra sa 16 ventila.

Automobil razvija snagu tako ravnomerno da se čini slabijim od 75 KS, ali kada pogledate kojom se brzinom penje kazaljka brzinomera kada pritisnete pedalu gasa, sve postaje mnogo jasnije. Tvingo sa lakoćom ubrzava, a preticanje je uvek bezbedno.

Snažan motor prate veliki točkovi od 14 cola, snažne kočnice, napred ventilisani diskovi, a po želji može se naručiti i ABS sa EBD-om. Međutim, kočnice se lako pregrevaju, pa stoga tvingo nije automobil za jurnjavu.

Iako mekanog oslanjanja, on u krivinama leži krajnje neutralno, dobrim delom zahvaljujući novim stabilizatorima većeg prečnika, zbog kojih obnovljeni tvingo izuzetno dobro prati krivinu. Preciznom vođenju svakako dodatno doprinosi i direktniji servo upravljač.

Oprema kao kod velikih

Pored pomenutog progresivnog servo upravljača, u opremi dinamik dobijaju se i daljinsko centralno zaključavanje integrisano u ključ, prednji i bočni vazdušni jastuci, elektro-podizači prednjih stakala i retrovizora, farovi za maglu, branici u boji karoserije i vozačevo sedište podesivo po visini. Klima uređaj je moguće dobiti uz doplatu.

Audio sistem se, takođe, dodatno plaća, kao i klizni otvor na krovu, koji je praktičan a ujedno i fensi detalj.

Kvalitet celokupnog automobila je dobar. Izolacija je sada znatno temeljnija, tako da je na maksimalnoj brzini u kabini još uvek dovoljno tiho. Pored toga, auto ima dobru antikorozivnu zaštitu i jednim delom pocinkovanu karoseriju.Iako tvingo nije dovoljno jeftin, predstavlja idelan drugi auto u kući, a za mlađi bračni par možda i prvi.
Šta kaže ona: neverovatno je koliko je ovaj mali auto udoban. Lako ga je uparkirati, ali ne i izaći iz njega zbog velikih vrata. Raspored komandi je dobar, svetli tonovi kokpita prijaju oku, a plastika je kvalitetna. Raduje mnogo pregrada za sitnice, i jednostavno je ugodno boraviti u ovom simpatičnom automobilu. Svojim karakterom tvingo podseća na legendarne automobile koje su obožavala deca cveća.

Tehnički podaci

DIMENZIJE I MASA

dužina 3.435 mm
širina 1.630 mm
visina 1.420 mm

zapremina prtljažnika 168/1.096 litara
masa praznog vozila 920 kg

PNEUMATICI 155/65 R 14

MOTOR

redni četvorocilindrični
gorivo bezolovni benzin
zapremina 1.149 ccm
maksimalna snaga 75 KS
pri 5.500 o/min
obrtni moment 105 Nm
pri 3.500 o/min

PERFORMANSE

ubrzanje 0 – 100 km/h za 11,7 sekundi
maksimalna brzina 168 km/h

POTROŠNJA

u gradu 7,6 l/100 km
na putu 4,8 l/100 km
prosečna 5,8 l/100 km

CENA
sa carinom i PDV-om 10.527

Piše: Aleksandar Todorović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: