Gašić na "dvogodišnjoj pauzi"?

Premijer Aleksandar Vučić odlučio je da Bratislav Gašić više neće biti ministar odbrane, ali su i on i sam ministar najavili Gašićev povratak u javni život. Vučić je rekao da je Gašić njegov odani prijatelj, koji je dobro radio svoj posao, kao i da se nada da će se on ponovo baviti javnim poslom za "godinu ili dve".

Info

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Utorak, 08.12.2015.

13:33

Default images
foto: Tanjug

Ipak, pre toga je Gašić postao prvi smenjeni ministar od dolaska SNS na vlast, ali ne i prva ličnost koja je ostala bez ministarske funkcije, jer su u dva saziva Vlade Srbije vršene rekonstrukcije.

Doduše, ostanak bez fotelje u kabinetu premijera za većinu nije značio i ostanak bez nekakve funkcije.

Ono što Gašića odvaja (bar od većine) kolega jeste to što posle odlaska sa ministarskog mesta on može da se vrati veoma uspešnom privatnom biznisu - kada nije vodio računa o ugledu, prostački uvredivši novinarku B92, bar o budućnosti ne mora da brine.

Prema sopstvenim rečima, privatnim preduzetništvom se bavi od 1989. godine, vlasnik je preduzeća “Saco“ u čijem sastavu funkcioniše televizija “Plus“, kao i firma “Santos“ koja se bavi "proizvodnjom čaja, nat proizvoda i kafe".

U pojedinim izveštajima navodi se da je vlasnik dve velike benzinske pumpe, a u nedavno objavljenom istraživanju Saveta za borbu protiv korupcije stoji da je njegov sin Vladan vlasnik televizije “Zona“ iz Niša, a preko firme “Zona plus“ vlasnik je i jedne sportske televizije iz Kruševca.

Takođe, navedeno je i da se njegova TV “Plus“ jednim delom finansira iz budžeta Kruševca, čiji je gradonačelnik Gašić bio od jula 2012. do aprila 2014. godine. O tome kako ga pamte komšije svedoči i pesma koju mu je posvetio učitelj veronauke, navevši da je “Gašić spasio brod koji sigurno tone i da je sada on kruševački Don Korleone“.

Osim toga što će biti upamćen kao prvi ministar za koga je premijer rekao da to "više ne može da bude“, Bratislav Gašić je bio prvi srpski ministar odbrane koji je učestvovao na samitu NATO, ali i verovatno jedini ministar odbrane koji nije znao šta Vojska kojom indirektno rukovodi poseduje.

Zbog toga se došlo u situaciju da se upućuju molbe predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za akumulatore za vojne avione, dok su naši stajali zatureni u skladištu u Pančevu.

Uobičajena praksa - iz fotelje u fotelju

foto: Tanjug
Iako je potpredsednik SNS i, po sopstvenim rečima, vojnik stranke, zbog načina na koji dolazi do smene, zasad nije sigurno da li će se Gašić "preseliti" na neku od funkcija. To svakako ne bi bio prvi put da se slično dogodi sa osobom za koju je procenjeno da ne bi trebalo da bude na mestu ministra.

Gašićev prilično tihi prethodnik Nebojša Rodić je postao ministar odbrane u rekonstrukciji Vlade 2013. godine, preuzevši funkciju od Aleksandra Vučića, koji je tada bio i prvi potpredsednik Vlade. Bivši direktor BIA je 2014. godine postao ambasador Srbije u Azerbejdžanu.

Minstarsku fotelju je diplomatskim pozivom zamenio i Milan Bačević, nekadašnji ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Ivice Dačića. Na tom mestu je ostao do rekonstrukcije Vlade, da bi ga potom predsednik Srbije Tomislav Nikolić nagradio pozicijom ambasadora u Kini. Uz Grčku, Kina je zemlja po kojoj će se Bačevićevo ministrovanje pamtiti - pre svega zbog izjave o "deset hiljada milijardi".

Transfer iz Nemanjine na Andrićev venac dogodio se Ivanu Mrkiću. Nekadašnji ambasador na Kipru i u Japanu je kao bivši ministar spoljnih poslova postao savetnik Tomislava Nikolića nakon što je Vučić preuzeo premijersko mesto, a Dačić zauzeo poziciju šefa diplomatije i potpredsednika vlade.

Obrnuti put prešao je Bratislav Petković. Posle svega mesec dana rada u kabinetu Nikolića, na mestu savetnika, 2012. godine dobio je poziv za učešće u Vladi Srbije. Na poziciji ministra kulture zadržao se jednu godinu, a sada je u Ministarstvu pravde, na poziciji zamenika direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

Ivica Dačić nije hteo da se odrekne svog stranačkog druga Milutina Mrkonjića, kome SPS nije pružila podršku za ostanak u ministarskoj fotelji u rekonstruisanoj Vladi 2013. godine. Rešenje je imao Dačić, pa je Mrkonjić postao njegov savetnik za infrastrukturu.

I kod Dačića i kod Vučića ministar finansija je bio Lazar Krstić, međutim, zbog navodnog sukoba sa predsednikom SNS povodom plana finansijske konsolidacije, bivši student Jejla je podneo ostavku, ali nesuglasice sa Vučićem nisu bile prepreka da se preseli na mesto njegovog specijalnog savetnika. Ipak, Krstić se vratio u konsultansku firmu Mekinsi, ovog puta u Švajcarsku gde je, prema dostupnim podacima, na visokoj poziciji.

Afere su okončale ministrovanje Žarka Obradovića i Gorana Kneževića. Funkcioner SPS je zbog afere “mala matura“ ostao bez posla, ali ne zadugo, jer je već na izborima 2014. stekao status narodnog poslanika.

Afera “aflatoksin“ je smenila u avgustu 2013. sa mesta ministra poljoprivrede Kneževića, međutim on je ostao potpredsednik SNS. Knežević je ubrzo postao savetnik generalnog direktora NIS od oktobra 2013. godine, da bi od jula 2014. postao član odbora direktora NIS kao zastupnik manjinskog vlasnika - Republike Srbije.

U rekonstruisanoj Vladi njegovu poziciju preuzeo je Dragan Glamočić, ali se nije zadržao tu i po dolasku Vučića na funkciju premijera, već ga je on postavio za svog savetnika i direktora "deliveri junit" tima za poljoprivredu.

Pored Krstića, samostalno je Vladu napustio i Saša Radulović, zbog, kako je rekao, sukoba sa Vučićem.

Vučić je inače u svim potonjim prilikama isticao da čvrsto stoji iza svojih ministara, odnosno da ih “ne dâ“, a to da im je bio štit ponovio je i juče. Međutim, tu praksu je promenila prostačka izjava Bratislava Gašića upućena novinarki B92 - "Mora da se povuče crta", rekao je Vučić.

Tri scenarija za smenu

foto: Tanjug
Za eventualni transfer iz fotelje u fotelju prvo je potrebno da Gašić i zvanično bude smenjen sa funkcije.

Predsednik Vlade Srbije je u emotivnom govoru rekao da ne želi da ulazi u to kako će Gašić biti smenjen, a za tako nešto postoje tri opcije.

Mandat ministru, kako je predviđeno Zakonom o vladi, prestaje razrešenjem ili ostavkom, izglasavanjem nepoverenja ili sa svakim prestankom mandata vlade.

Prema Zakonu o vladi, predsednik Vlade Srbije je dužan da predloži Skupštini Srbije izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra.

Novi ministar je izabran većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Predlog za izglasavanje nepoverenja ministru podnosi parlamentu najmanje 60 narodnih poslanika, a predlog za razrešenje predsednik vlade.

Predlog za razrešenje ministra parlamentu podnosi predsednik vlade, a od podnošenja predloga predsednika vlade za razrešenje ministra do odluke Skupštine Srbije ministar ne može obavljati svoja ovlašćenja, već njih preuzima clan Vlade koga predsednik Vlade ovlasti.

Ministru je izglasano nepoverenje ili je razrešen većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Ministar može podneti ostavku, koju upućuje predsedniku vlade, a koju on potom prosleđuje predsedniku Skupštine Srbije.

Narodna skupština u tom slučaju na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je ministar podneo ostavku i time mu prestaje mandat.

Ministar koji je podneo ostavku dužan je da obavlja tekuće poslove dok mu ne prestane mandat.

Pritom on ne može donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Biografija

foto: B92
Bratislav Gašić je široj javnosti postao poznat posredno. Početkom januara 2014. godine na treninzima FK Crvena zvezda pojavio se anonimni fudbaler za koga se kasnije ispostavio da je Gašićev sin, koji je u tom trenutku imao funkciju potpredsednika SNS i gradonačelnika Kruševca.

Mlađem Gašiću nije ponuđen ugovor, a u redove najtrofejnijeg srpskog kluba je stigao samo na probu i to u dogovoru sa potpredsednikom FK Crvena zvezda Nebojšom Čovićem, rekao je Bratislav Gašić nakon što se u javnosti podigla velika prašina.

Tri meseca nakon toga, posle održanih prevremenih parlamentarnih izbora, Gašić se sve češće pojavljivao u medijima, iznoseći stavove SNS, ali i svoje. U jednoj od izjava rekao je da je vojnik stranke i da će prihvatiti svaku odluku koju Predsedništvo SNS bude donelo u vezi sa potencijalnim koalicionim partnerima.

Nedugo zatim, promovisan je u prvog kandidata za funkciju ministra odbrane, a treba napomenuti da je takva opcija odbačena sredinom 2013. godine, međutim istakao je da će “Kruševac posle sledećih izbora (održanih 2014. godine prim. aut.) sigurno imati svog ministra.

I tada je istakao da je vojnik stranke i da bi funkcija ministra odbrane za njega bila velika čast.

Mediji su spekulisali da je Gašićeva preporuka za to mesto bilo organizovanje proslave godišnjice Vojske Srbije u Kruševcu u aprilu 2013. godine, ali i dobri rezultati SNS na izborima u Kosjeriću i Zaječaru, gde je on rukovodio kampanjom.

Nepunih godinu dana po imenovanju na mesto ministra odbrane Gašić je ponovo došao u centar pažnje zbog "slučaja helikopter“. Sedam osoba je poginulo u padu vojnog helikoptera, čije je poletanje naredio Gašić kako bi se iz Novog Pazara u Beograd prevezla bolesna beba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: