Ponedeljak, 07.02.2011.

09:54

Asanž pred sudom protiv izručenja

U Londonu se nastavlja saslušanje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, čije izručenje traži Švedska zbog navodnih seksualnih delikata.

Izvor: Beta

Default images

Tokom dvodnevnog saslušanja biće odlučeno hoće li Asanž biti izručen Švedskoj ili neće.

Asanžova odbrana zasnivaće se na tome da ekstradicija u Švedsku nije zasnovana na podignutoj optužnici već na potrebi Asanžovog ispitivanja. Takođe, odbrana će insistirati i na tome da bi ga izručenje odvelo u zatvor Gvantanamo, a ne u Švedsku.

Podsetimo, Asanža su za seksualne delikte optužile dve žene koje su s njim bile u kontaktu tokom njegove posete Stokholmu prošle godine.

Međutim, Asanž je u žižu svetske javnosti došao kada je njegov portal počeo da objavljuje poverljive depeše američke diplomatije, zbog čega SAD traže način da curenje u javnost poverljivih dokumenata Stejt departmenta podvedu pod neko krivično delo, što bi omogućilo da se protiv Asanža podigne optužnica i on izvede pred američki sud.

Zbog toga Asanžovi advokati tvrde da je krivični postupak u Švedskoj zapravo povezan sa curenjem američkih depeša i da je politički motivisan, zbog čega smatraju da bi osnivač Vikiliksa, umesto u švedskom zatvoru, mogao završiti u zatvoru u zalivu Gvantanamo, kao i da bi pred američkim sudom mogao biti osuđen na smrt.

Po evropskom zakonodavstvu, osumnjičena lica nije moguće isporučiti u zemlje gde bi ona mogla doći pod udar smrtne kazne.

S druge strane, mnogi pravni eksperti kažu da su tvrdnje u vezi sa privođenjem u Gvantanamo preterane, a Švedska odlučno odbacuje optužbe da postupa pod pritiskom SAD i tvrdi da Asanža od ekstradicije u Ameriku štite stroga evropska pravila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: