Centralni komitet utire put daljoj vlasti predsednika Sija

Centralni komitet Komunističke partije Kine predložio je ukidanje ograničenja od dva uzastopna mandata predsednika i potpredsednika te zemlje, prenosi Rojters.

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2018.

09:50

Centralni komitet utire put daljoj vlasti predsednika Sija
Foto: Thinkstock

Kako je objavila kineska državna agencija Sinhua predloženo je da se iz kineskog ustava ukloni klauzula po kojoj predsednik i potpredsenik "ne mogu da služe više od dva uzastopna mandata".

Navodi se da je predloženo da se iz kineskog ustava ukloni klauzula po kojoj predsednik i potpredsenik "ne mogu da služe više od dva uzastopna mandata".

Si (64) bi, po isteku drugog petogodišnjeg predsedničkog mandata 2023. godine, koji će formalno započeti 5. marta, prema kineskom ustavu trebalo da se povuče sa pozicije predsednika.

Centralni komitet je takođe predložio da se u ustav unesu "Razmišljanja (predsednika Kine) Sija Đinpinga o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za Novu eru", a u odvojenom izveštaju, kineska agencija je navela da je Sijeva vodeća politička misao koja je u važnijem ustavu Komunističke partije.

Navodi se da je predloženo i uvođenje u ustav novog državnog tela za borbu protiv korupcije - nadzorne komisije.

Iako ne postoji ograničenje za njegov mandat kao šefa vojske i partije, postoji norma od 10 godina trajanja tog mandata, a Si je započeo svoj drugi madat kao šef partije i vojske u oktobru 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: