Mekalister rekao "šta na Balkanu mora da se uradi"

Evroparlamentarac Dejvid Mekalister kaže da pristup Srbije i susednih država EU zavisi od ispunjavanja strogih “pravnih, političkih i ekonomskih“ kriterijuma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.02.2018.

09:28

Mekalister rekao
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Šest država Zapadnog Balkana pristupiće Evropskoj uniji samo ako narednih godina sprovedu obuhvatne reforme, rekao je Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Nova strategija proširenja koju Evropska komisija predstavlja u utorak (6. februar) ima za cilj da “ojača reformsku volju u šest država kao i da obnovi politički angažman članica EU prema Zapadnom Balkanu“, rekao je Mekalister za Funken mediengrupu kojoj pripada desetak dnevnih listova u Nemačkoj, a prenosi Dojče vele.

Nemački političar, koji je i predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, rekao je da 2025. godina, koju je Evropska komisija navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, zapravo predstavlja “indikativni“, neobavezni termin koji treba da konkretizuje pristupnu perspektivu i pruži pristupnom procesu novu dinamiku.

“Konkretni termin pristupa nove članice EU zavisiće isključivo od toga kada svaka zemlja ponaosob potpuno ispuni stroge pravne, političke i ekonomske preduslove“, ponovio je Mekalister dobro poznatu briselsku formulu. Dodao je da se u šest balkanskih zemalja moraju jačati pravna država, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala te garantovati sloboda medija. Uz to, rekao je Mekalister, bilateralni sukobi u regionu moraju se okončati što pre.

List Velt je već imao uvid u strategiju proširenja EU u kojoj piše da je Srbiji neophodan “sveobuhvatan pravno obavezujuću sporazum o normalizaciji“ odnosa sa Kosovom. Navodi se da je sada “istorijski povoljna prilika“ da se budućnost zemalja Zapadnog Balkana čvrsto i neopozivo veže uz EU.

Uz “snažnu političku volju, sprovođenje reformi i još uvek nedostajuće rešenje svađa sa susedinma bi Crna Gora i Srbija do 2025. trebao da budu spremne za članstvo“, dodaje se u dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: