Skupština RS usvojila Rezoluciju o neutralnosti

Parlament Republike Srpske usvojio je noćas Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

09:50

Skupština RS usvojila Rezoluciju o neutralnosti

Glasovima 44 poslanika, koji su ponovo sednicu održali u maloj sali skupštinskog zdanja zbog toga što je opozicija blokirala veliku, usvojena je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, koju su predložili klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K.

S druge strane, potpredsednik RS Ramiz Salkić smatra da Rezolucija predstavlja još jedan u nizu direktnih udara na ustavno-pravni poredak BiH i dodaje da je propuštena prilika za hapšenje predsednika RS Milorada Dodika, te da on treba da odgovara za svoje postupke.

U Rezoluciji je navedeno da teritorija RS-a ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo. Salkić smatra da predsednik RS-a Milorad Dodik vodi kompletnu državu u neizvesnost i da mu je cilj izazivanje nestabilnosti ne samo u BiH nego i šire. Kako kaže, Narodna skupština RS-a direktno se umešala u nadležnost Predsedništva BiH.

"Oni na neki način poništavaju odluke koje je doneo državni organ BiH u vezi spoljne politike i opredeljenja države. Ovom Rezolucijom dovode se pod znak pitanja i odluke Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne imovine, a krši se i Zakon o odbrani BiH koji je jasno precizirao u kojem pravcu ide razvoj Oružanih snaga BiH", kazao je Salkić.

Ocenio je da usvojena rezolucija nije u skladu sa Ustavom BiH i važećim zakonima u BiH. "Rezolucija NSRS mnogo je opasnija nego što se na prvi pogled čini. Dodik ne provodi politiku svoje glave već politiku koja mu se diktira izvan BiH. Takva politika ima zadatak destabilizacije regione i pravljenja ravnoteže izmedju suprotstavljenih sila. Mi ovde jasno vidimo u čijem interesu on radi", rekao je Salkić.

On ističe da je Tužilaštvo BiH propustilo priliku da procesuiše i kazni Milorada Dodika kada je krenuo sa kršenjem Ustava BiH na organizaciji referenduma o Danu RS, koji Bošnjaci ne priznaju.

"Tada se mogla poslati jasna poruka da država ima mehanizme da sprovode zakon na prostoru cele BiH i da on bude uhapšen. To se propustilo i mi ćemo sada dolaziti u sve težu situaciju kada je reč o postupcima Milorada Dodika. Jedino rešenje je da on odgovara za počinjena dela", rekaoje Salkić, prenosi Klix.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: