Haos u Skupštini RS: Pištaljke, blokada, "beg u malu salu"

Poslanici stranaka vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske izglasali su meru udaljavanja opozicionih poslanika iz skupštinske sale.

Izvor: Beta

Utorak, 17.10.2017.

20:41

Haos u Skupštini RS: Pištaljke, blokada,

To se dogodilo nakon što su poslanici opozicije uz zvuke pištaljki zauzeli prostoru kome sedi skupštinsko rukovodstvo.

Poslanici opozicije su i tokom glasanja o njihovom udaljavanju iz skupštinske sale duvali u pištaljke.

Sednica parlamenta RS potom je prekinuta, a predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović je na konferenciji za novinare pozvao opoziciju da omogući normalan rad parlamenta.

Poslanici stranaka vladajuće koalicije potom su se iz velike sale Narodne skupštine prebacili u malu salu na spratu, gde su nastavili zasedanje, dok su se poslanici opozicionih stranaka vratili u veliku salu.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da je večeras u maloj skupštinskoj sali, prema utvrđenom dnevnom redu, nastavljena sednica parlamenta kojoj prisustvuju 44 poslanika, prenose Nezavisne.

On je istakao da su iz Banjaluke veceras poslate ružne politicke poruke i da su izazvani incidenti.

"Postoji koordinacija Saveza za promene iz Sarajeva kod ovog pravljenja incidenta u Narodnoj skupštini, ali opozicija će zbog toga pretrpeti štetu. Dužni smo da očuvamo parlament kao najveći zakonodavni organ", rekao je Stevandić novinarima.

Stevandić je dodao da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanovic imaju pravo da prisustvuju sednici parlamenta.
Poslanici ce razmatrati predlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske.

Sednica se održava u maloj skupštinskoj sali jer su poslanici opozicije onemogucili rad u velikoj sali. Obezbeđenje Skupštine je sprečilo predstavnike opozicije da uđu u malu salu.

U Skupštinu RS su stigli Milorad Dodik, predsednik RS, i Željka Cvijanovic, premijerka RS.

U nastavku zasedanja 22. redovne sednice Narodne skupštine RS ranije večeras izglasano je udaljavanje opozicionih poslanika zbog onemogućavanja rada parlamenta.

Nakon pauze, poslanici su glasali za udaljavanje opozicije iz sale, za šta je glasalo 44 poslanika, a niko nije bio protiv ni uzdržan. I tokom glasanja, poslanici opozicije su duvali u pištaljke, a neki od njih su seli za sto predsedavajucih.

Opozicija je bila blokirala rad parlamenta pošto nisu prihvaćeni njihovi zahtevi da se po hitnom postupku raspravlja o informaciji o dešavanjima u parlamentu RS 13. septembra, kada ih je naoružana policija sprečila da prisustvuju skupštinskom zasedanju, jer nije prihvaćen njihov zahtev da se povuče odluka o smeni glavnog revizora RS, kao ni njihov predlog rezolucije o strateškim ciljevima RS do 2013. godine.

Opozicija je tada tražila da joj Vlada RS dostavi odgovore na sva ranija poslanička pitanja, kao i objavljivanje svih odluka Narodne skupštine RS u Službenom glasniku, među kojima je bila i ona o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH iz jula 2015. godine.

Predsednik RS Milorad Dodik, kao i ostali čelni ljudi RS, tada su optužili opoziciju da nasilno želi preuzeti vlast, optužujući opozicione stranke za rušenje ustavnog poretka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: