Tači razbesneo EU, SAD, VB: Za neuspeh institucija on kriv

Nakon što je kosovski predsednik kritikovao međunarodnu zajednicu zbog neispunjenih obećanja prema Kosovu, EU, SAD i Velika Britanija kažu da je kriv Tači.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2017.

10:51

Tači razbesneo EU, SAD, VB: Za neuspeh institucija on kriv
Getty images

EU, SAD i Velika Britanije su, prema pisanju Koha ditore, odbacile navode Hašima Tačija da je Specijalni sud za zločine tzv. OVK formiran pod njihovim pritiskom i da je s tim u vezi bilo neke "trgovine". Iz tih zemalja su ukazali na neuspehe institucija u Prištini za koje je, kako kažu, odgovoran Hašim Tači.

Tači je, naime, dan ranije na predstavljanju izveštaja o tome kakva je percepcija građana Kosova o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, koji su sačinile nevladine organizacija, izjavio da je na formiranje tog suda pristao da bi održao strateško partnerstvo sa SAD, EU i NATO.

"Pristao sam da vodim nepravičan istorijski proces prema Kosovu, uprkos masovnom političkom i građanskom mišljenju prema formiranju ovog suda", rekao je Tači i dodao da je Prištini s druge strane obećano da će, "ako Specijalni sud bude formiran, ubrzo postati član Saveta Evrope, da će dobiti viznu liberalizaciju, da ćemo imati masovnu podršku za članstvo u Unesko, da ćemo uspostaviti Oružane snage i dobiti nova priznanja kosovske nezavisnosti", rekao je Tači.

Kosovo je, kazao je Tači, održalo reč, osnovalo je Specijalni sud, ali međunarodna zajednica nije ispunila nijedno od svojih obećanja. Umesto toga, ustvrdio je Tači, evropski put Prištine je sada otežan.

Osnivanje Specijalnolnog suda je došlo kao međunarodna politička potreba, precizirao je Tači istakavši da Priština na to treba da gleda kao na prednost i priliku da se očisti od mrlja, preneli su mediji. "Kao predsdnik države, posvećen sam istini i pomirenju. Ali Specijalni sud će biti samo pravda u moru nepravde koja se desila na Kosovu. Pitanje je da li će doneti istinu i da li će ovaj sud doneti međuetničko pomirenje", upozorio je Tači i dodao da budući da je taj sud formiran samo za suđenje Albancima za zločine nad Srbima u međuvremenu, kako je rekao, "raste entuzijazam za Srbe i Srbiju".

Tači je rekao da formiranje Specijalnog suda znači i nepoverenje prema Albancima, te da je odluka o osnivanju tog suda došla više kao politička potreba međunarodne zajednice, nego istinske pravde.

Dok je Tači kritikovao međunarodnu zajednicu zbog navodno neispunjenih obećanja skup je napustio ambasador Velike Britanije u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: