Deo Hrvatske u crvenom: Čeka ih "potop"

Nakon višenedeljnih požara tokom leta u Hrvatskoj, u jednom broju gradova i opština srušeni su rekordi u najvećoj količini padavina.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

10:20

Deo Hrvatske u crvenom: Čeka ih
Zadar, Tanjug arhiva

Crveni alarm je ponovo na snazi za područja Gospića, Rijeke i Splita.

Prema podacima hrvatskih hidrometeorologa u Pazinu, Karlovcu, Poreču, Zemuniku i Gospiću izmerene su najveće dnevne količine padavina od početka merenja, još od 1872. godine.

Septemarski zabeleženi rekordi u količini padavina srušeni su na zadarskom području, u Poreču, Rabu i na Zavižanu.

Novi, zabeleženi rekordi danas i sutra bi mogli dobiti nove, veće vrednosti, a uz povećanje izmerenih padavina i nove rekorde, povećaće se i broj mesta u kojima su izmereni.

Kako prenosi portal "Indeks", upozorenje je danas izdato za veliki deo jadranske obale, Liku i Gorski kotar.

Obilne kiše potopile su protekli vikend Ogulin. Voda se još nije povukla, a za danas je najavljena nova, velika količina padavina. U Gospiću, Ogulinu i okolini, očekuje se više od 40 mm padavina po kvadratnom metru.

Akademik Mirko Orlić s Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu izjavio je za HRT da klimatolozi oduvek znaju da će s globalnim otopljavanjem uvek ići ekstremi - duga topla razdoblja i intenzivna kišna razdoblja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: