Vučić: Ne znam šta se čude, kao da će da nas vode na Mars

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Solunu sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 13.07.2017.

19:45

Vučić: Ne znam šta se čude, kao da će da nas vode na Mars
Foto: Tanjug

Razgovaralo se o evropskim integracijama, a predsednik Junker je potvrdio jasnu i nedvosmislenu evropsku perspektivu Srbije.

Predsednik Vučić pozvao je Junkera da poseti Srbiju tokom mandata Evropske Komisije i naglasio da Srbija od 2000. godine veruje u priključenje Evropskoj Uniji, ali da je mnogo vremena prošlo.

"Srbija će nastaviti da radi na evroinetegracijama, ali želimo da taj proces ima svoj uspešni završetak", rekao je Vučić.

Vučić, koji je predvodio delegaciju Srbije na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, najavio je ranije da će sa Junkerom, a sutra i sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom razgovarati o evropskoj perspektivi naše zemlje, odnosno ponoviti svoj zahtev da se Srbiji jasno kaže okvir za pristupanje EU.

"Odavde pravo idem u Brisel. Imaću sutra sastanak i ručak sa Tuskom. To je prilika da o našim evropskim stvarima na još bolji način raspravljamo”, objasnio je Vučić na konferenciji za štampu nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

Ukazao je da je preneo ranije ovaj zahtev i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini i da nema razloga da se nekog plaši, pošto nije pitao nešto što je, kako kaže, nepristojno, neprirodno i neprijatno.

"Pitao sam običnu stvar koju žele da znaju građani Srbije. Ja znam i čuo sam već objašnjena da "zavisi od nas". Neće biti da zavisi samo od nas. To što zavisi od nas mi ćemo da uradimo. Neki su u EU primani, a da sasvim sigurno nisu bili na višem nivou u ostvarenim sadržaju pravnog akta EU što je Srbija uradila", rekao je Vučić.

On je podvukao da Srbija želi da zna da li ima jasnu budućnost u EU, te dodaje da ako kažu da imamo treba da nam prenesu i okvirni rok.

"Makar rekli da će biti u pet godina, ne mora u godinu tačno. Da znamo da je to u narednih pet ili deset, dvadeset godina, da se u skladu s tim ponašamo i vidimo kako da gradimo svoju budućnost", naglasio je Vučić.

Istakao je da želimo da napravimo naše društvo što uspešnijim, našu ekonomiju što konkurentnijom i da to radimo svakako zbog naših građana.

Međutim, istakao je da zbog političkog odnosa želimo da znamo koji je politički odnos EU prema Srbiji.

"To je fer i ljudski zahtev, pa ne znam što se mnogo čude, kao da pitamo 'kada ćete da nas vodite na Mars, da zabodemo našu zastavu'. To vi napredniji idite, mi ćemo nekog novog Nila Armstronga da gledamo na televiziji", poručio je on.

Uveren je i da neće biti konkretnog odgovora.

"Mislim da je u redu da čuju, makar pronašli stotine onih u samoj Srbiji koji će odmah da mi zalepe neku vrste političkog šamara", konstatovao je Vučić povodom kritike u medijima ukazujući da ni u Evropi mediji nisu bolji.

"Dovoljno da pogledam američke i britanske medije. O Evropi bolje da ne govorim kakvih sve ima. U svemu tome ti mediji se najgore odnose prema meni. To je valjda dokaz demokratičnosti u Srbiji, a ne problema" poručio je Vučić dodajući da se to koristi kao izgovor za Kosovo.

"Kada smo imali mnogo lošije stanje po pitanju ljudskih prava i medijskih sloboda, na početku mandata 2012/2013. kada je sve ostalo pod šapom jednih istih koji su sve to držali, sve je bilo u redu ako nešto uradite po pitanju Kosova. Ako se ne napreduje po pitanju Kosova iz njihovog ugla odjedanput ništa ne valja", ukazao je on.

Vučić je rekao da se uvek pokreću takve priče ili oko odnosa prema Rusiji, dodajući da su to dva pitanja koja su ključna za njih.

"Kažite da su ključna, nemojte da nas držite u nečemu trećem što znamo da time niste tako nezadovoljni kao što pričate, a koristite da bi ostvarili nešto od ove prve dve stravi. Igrajmo čisto“", naveo je predsednik.

On je tražio da EU jasno i bez rukavica iznese svoj stav, dodajući da to traži kako bi zaštitio interes građana Srbije i kako bi imali najčistije odnose sa EU.

"Nemojte govoriti da li je to postavljanje pitanje na kom ćemo putu biti. Mi smo na tom putu", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: