Petak, 28.04.2017.

10:27

Skoplje, jutro posle: Povređenih "od 77 do 100" VIDEO

Nakon što je policija intervensiala posle upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje u četvrtak uveče, situacija jutros u Skoplju je mirna, javlja N1.

Izvor: B92

Skoplje, jutro posle: Povređenih
Foto: Tanjug, AP

Posle sukoba na ulicama i u parlamentu u četvrtak uveče policije u petak ujutru gotovo da nema na ulicama, dok su ispred Sobranja samo četiri šatora.

Među povređenima je i Zoran Zaev, koji je bio, s poslanicima SDSM, uvijene glave. Preneto je da Zaev ima povrede nosa, čela i leve arkade.

Mediji navode da je oko 100 ljudi povređeno u neredima, a neki su i u bolnicama, uglavnom s lakšim povredama.

Makedonski MUP je na sajtu objavio da je do 23:30 sati sinoć 77 građana zatražilo lekarsku pomoć, dok RTS javlja, pozivajući se na makedonsku policiju, da su u sinoćnim neredima u Skoplju povređene 102 osobe, među kojima 22 policajca i trojica poslanika.
Zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela najteže je povređen. Sve partije pozivaju na mir, a noćas je iz Beča doputovao i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski.

On je saopštio da osuđuje način na koji su reagovali SDSM i druge stranke, koje podržavaju pokušaj nezakonitog izbora predsednika parlamenta, jer je to očito kršenje svih demokratskih i pravnih procedura do krajnjih granica i svesno doprinosi povećanju tenzija i polarizaciji makedonskog društva.

 Očekuju se razgovori sa predsednikom Makedonije, ali se još ne zna tačno kada će biti održani.

Reporter N1 izveštava da je za ponedeljak najavljen dolazak zamenika američkog državnog sekretara u Makedoniju.

Građani su, nakon što je Talat Džaferi izabran za predsedavajućeg parlamenta, upali u zgradu, napali poslanike i raskrvarili glave lidera SDSM Zoranu Zaevu i potpredsedniku te stranke Damjanu Mančevskom, a teže je povređen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela U proglasu koji su prosledili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen "razumnosti", kao i nameru "da se ide do kraja", odnosno da "nema odstupanja", preneli su skopski mediji.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja bilo je više od 50.000 ljudi.

Poslanici su noćas evakuisani iz parlamenta, zgrada je ispražnjena. Situacija je od jutros normalizovana. Pročitajte još: . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: