Predsednik RIK: Ne vršite pritisak

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević apelovao je na predsedničke kandidate da ne vrše pritisak na izborne organe.

Izvor: B92

Nedelja, 09.04.2017.

18:03

Predsednik RIK: Ne vršite pritisak
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

On je podsetio da izborni proces još nije završen, s obzirom na to da se izbori ponavljaju na osam biračkih mesta.

Dimitrijević je, u izjavi medijima posle sednice RIK, rekao da su se u medijima, kao i na internet stranici Saše Jankovića našli "neverovatni navodi", prema kojima je na dva izborna mesta u Novom Pazaru birački odbor u korist kandidata Aleksandra Vučića uneo u zapisnik 800 glasova više.

Naložio je, kaže, da se te vreće otvore pred predstavnicima medija, članovima RIK-a i posmatračima koji su bili prisutni, a utvrđeno je da su samo četiri listića sporna.

Posle toga su, naveo je, predstavnici Saše Janković u RIK-u i pojedinih drugih kandidata, nezadovoljni rezultatom njihovog kandidata na izborima, napustili sednicu.

Podsetio je da je RIK u svojim uputstvima usvojio brojne preporuke OEBS-a između dva izborna procesa, kao i da su predstavnici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pohvalili izborne organe u Srbiji.

„Iz tih razloga kao predsednik RIK-a oštro osuđujem ovakve navode u pojedinim medijima i od strane Jankovića. Radi se o notornoj laži“, podvukao je Dimitrijević.

Ovi izbori još nisu gotovi i glasanje ponovo će se, u skladu sa zakonom i izbornim procedurama kao i do sada, sprovesti na osam biračkih mesta u utorak. Konačni rezultati izbora biće saopšteni u roku od 96 sati nakon zatvaranja tih izborih mesta“, najavio je Dimitrijević.

Na konstataciju da su iz štaba Saše Jankovića najavili da će podneti krivične prijave zbog neregularnosti, ukazao je da je kao predsednik odlučio da otvori materijal sa dva izborna mesta, na koje su se oni pozvali, baš zato da bi zaštitio integritet RIK-a.

Ako budu podnete krivične prijave nadam se da će nadležni organi reagovati u skladu sa zakonom“, poručio je Dimitrijević. Dimitrijević je ranije ocenio da je uvidom u birački materijal sa biračkih mesta 27 i 85 u Novom Pazaru skinuta ljaga sa RIK-a.

On je rekao da je odlučeno da se izvrši uvid u izborni materijal sa dva izborna mesta, jer je za ta dva bila postojala sumnja da je "pokradeno" 800 glasova.

Objasnio je da je razlog za obavljanje uvida u materijal sa ta dva biračka mesta donet nakon što su mladi kontrolori jednog kandidata u petak izvršili kontrolu i objavili da je na ta dva mesta 800 glasova pripisano jednom kandidatu.

"Od 25 biračkih mesta, za koje tvrde da je bilo nepravilnosti, ova dva su bila najeklatantniji primeri", ukazao je Dimitrijević dodajući da se tvrdilo da je na jednom od upravo ta dva mesta bilo 543 glasa više, a na drugom 250 više.

Da bi se zaštitio ugled RIK-a ,on je, kako je kazao, predložio, kao predsednik sednicu i dnevni red.

Ukazao je da je tvrdnja da je bilo 800 glasova više na dva biračka mesta apsolutno neprihvatljiva, te da smatra da je uvidom u birački materijal skinuta ljaga sa RIK-a.

Rekao je i da, kada je reč o četiri listića koja su pronađena više kod jednog od kandidata, je reč o tehničkoj grešci.

Prema njegovim rečima, nakon prebrojavanja se desi da listići završe u drugoj koverti.

"Dogodi se da se pomešaju i u vreći i to unese zabunu kada se vreća otvara ili vrši naknadno utvrđivanje", objasnio je Dimitrijevć, zaključivši tačku dnevnog reda posvećenu uvidu u birački materijal na dva izborna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: