Janković: Program? Tri koraka nazad, vraćanje osnovama

Budući kandidat za predsednika i ombudsman u ostavci Saša Janković izjavio je u Kažiprstu B92 da je Srbiji potrebno da nije bitno ko je na čelu institucija.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2017.

17:30

Janković: Program? Tri koraka nazad, vraćanje osnovama

Na pitanje Suzane Trninić zašto ranije nije podneo ostavku na mesto zaštitnika građana, Janković kaže:

"Zašto bih u septembru podneo ostavku? Tada sam se bavio odgovornim poslom. Ovo je vreme da krenem u kampanju, Zakon o predsedniku Republike nalaže da priprema treba da počne 45 do 30 dana od isteka mandata. Ovo je pravo vreme“.

Na konstataciju da je u septembru ,kada je počeo sa učešćem u tribinama, postavljeno pitanje zašto ne podnosi ostavku i tada je rekao da mora da štiti građane i da ne može da prepusti tu funkciju i na pitanje zašto nakon deset godina ne može da tu funkciju prepusti drugima, Janković kaže:

"Deset godina je jako malo institucionalno, a mi živimo u vremenu kada se institucije gaze i potiru.B itno je ko je bio ombudsman i ko će biti ombudsman. Želim da uđem u period kada nije bitno ko će biti na čelu institucija, sada jeste bitno. Skupština ima pravo da izabere, bitno je da bude neko poput Miloša Jankovića ili njemu sličnih ljudi“.

Na pitanje Suzane Trninić kako komentariše kritike da je najavom da će se kandidovati obesmislio funkciju ombudsmana, Janković kaže:

„Niko me nikada nije čuo da govorim nešto u tom smislu. Ako neko 100 puta ponovi neku neistinu, to ne znači da je ona tačna. Ne mislim da sam odugovlačio sa kandidaturom, završio sam jedan period i nadam se da ću sada započeti drugi“.

Janković je pre nekoliko dana podneo Skupštini ostavku, koju poslanici tek treba da potvrde. Šta ako se oni to ne učine?

„Posle svih prava koja su pogažena u Srbiji, nadam se da neću morati da štitim svoje pravo da podnesem ostavku. Nadam se da nikome na pada mogućnost da odlučuje da li će Zaštitnik građana moći da podnese ostavku, naročito nakon što dve godine nije razmatran izveštaj ombudsmana i što je sve u Srbiji moguće. Kandidujem se da to prestane da bude tako.“

Janković na pitanje ko će biti u njegovom timu kaže da je ostavku podneo da bi počeo da pravi tim i da se od juče time bavi, a na pitanje kako će finansirati kampanju navodi:

„Dva su moguća izvora – jedan je državni novac, ali... Mi već na nekin način prihvatamo da nam državni resursi nisu dostupni za ono čemu služi. Drugi su građani i njihove donacije. Na mnogo manje kompromisa nisam bio spreman da činim i znam na čija vrata neću kucati“, navodi on.

Takođe, Janković na pitanje čiji će biti kandidat navodi da je “kandidat građana“.

Janković navodi i da Demokratska stranka, koja ga je podržala, može da pomogne na mnogo načina.

„Može da pomogne iskustvom i sa greškama i sa uspesima, infrastukturom i ljudima. Dva su člana bila protiv moje kandidature i to su svi mediji istakli. Niko nije naveo da je 350 bilo za kandidaturu Saše Jankovića. Čak mi je i drago da nije bilo apsolutno za mene, bilo bi čudno da je 352:0“, navodi Janković.

Na pitanje da li DS u isto vreme podržava i Jeremića, on kaže. „Ne želim da delim jednu stranku, već da objedinim“.

„Jeremić i ja vodimo svako svoju kampanju. Videćemo šta će društvo da kaže. Sve ono što sam do sada uradio jeste da institucija predsednika, ako budem u njoj, bude na servisu i usluzi svim građanima“, ističe Janković.

O mogućoj podršci pokreta Dosta je bilo, Socijaldemokratske stranke i Liberalnodemokratske partije Janković kaže

„Za mene i Srbiju nije političko već vrednosno pitanje. Sve ove stranke su vrednosno na istoj strani, a to su neke elementarne vrednosti“.

Na kraju Kažiprsta, na pitanje koji će mu biti program, Janković je rekao:

„Razočaranje u sve programe postoji, potrebna su nam tri koraka nazad, da se vratimo osnovama. A to su svakako vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i ljudskih vrednosti, evropske vrednosti, građanska demokratija i socijalna pravda, podela vlasti i sve ostalo što je ključ normanog života u Srbiji“, navodi on.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: