Mekejn i Grejem ipak podržavaju Tilersona

Izgledi bivšeg direktora Ekson mobajla Reksa Tilersona da postane američki državni sekretar su porasli.

Izvor: B92

Nedelja, 22.01.2017.

23:49

Mekejn i Grejem ipak podržavaju Tilersona
Foto: Gettyimages

Dva uticajna republikanska sentatora, Džon Mekejn i Lindzi Grejem, koji su se ranije protivili njegovom imenovanju, ipak su odlučili da ga podrže.

"Iako još imamo razloga za zabrinutost u vezi sa njegovim poslovima sa ruskom vladom i predsednikom Vladimirom Ptuinom, verujemo da Tilerson može da bude efikasan zastupnik američkih interesa, naveli su Mekejn i Grejem i saopštenju, prenosi AP.

Njih dvojica i republikanski senator Marko Rubio, kao i brojni senatori iz Demokratske stranke, postavljali su protaeklih dana pitanje da li Tilerson ima sukob interesa i da li može da zastupa američku politiku u inostranstvu, posebno u Rusiji.

Kao direktor Ekskon mobajla, Tilerson je kritikovao američke sankcije uvedene Rusiji posle aneksije Krima 2014. godine. Kazne zbog ovih sankcija su tu kompaniju koštale više stotina miliona dolara.

Na debatu o Tilersonovoj podobnosti nadovezala se i procena američkih obaveštajaca da se Rusija umešala u predsedničke izbore u SAD kako bi pomogla Donaldu Trampu da porazi kandidatkinju Demokratske stranke za Belu kuću Hilari Klinton.

Mekejn i Grejem su svoju odluku da ga podrže najavili pre sutrašnjeg glasanja Spoljnopolitičkog odbora Senata, koji treba da da preporuku Senatu da podrži imenovanje Tilersona.

Njih dvojica nisu članovi tog odbora, ali su ovim poslali signal Marku Rubiju kome će posle ovoga biti teško da istraje u svom protivljenju imenovanju Tilersona.

Podrška dvojice uticajnih senatora će takođe otežati napore demokrata da pridobiju dovoljno republikanaca da ne glasaju za Tilersonovo imenovanje.

Senat trenutno čine 52 republikanska i 48 demokratskih sentaora.

Grejem je rekao za Si-bi-es da je rešio da podrži Tilersona posle sastanka sa njim u četiri oka, na kome mu je kandidat za američkog sektretara između ostalog rekao da "kada Amerika ne vodi to žele da čine drugi, a vakum uvek popune loši akteri".

Mekejn je rekao televiziji Ej-bi-si da je razgovarao sa Tilersonom o njegovim stavovima o Rusiji i dužnosti kao šefa velike korporacije.

Rubio se sukobio sa Tilersonom na sednici Odbora ovog meseca i prebacio mu što ne želi da etiketira Putina kao "ratnog zločinca" niti da dovoljno snažno osudi kršenje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji ili na Filipinima, poručivši da mu je potrebna "moralna jasnoća."

Spoljnopolitički odbor Senata čini 11 republikanaca i 10 demokrata, tako da je za izbor Tilersona potrebno da glasaju svi republikanci. Ali i ako Rubio bude protiv, to neće definitivno značiti da on ne može da bude imenovan jer nominacije mogu da budu iznete pred Senat čak i ako Odbor ne da preporuku. Ipak smatra se da bi to bi bilo neprijatno za Trampa u trenutku kada se već postavljaju pitanja o njegim vezama sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: