Mogerini zabrinuta ako Tramp premesti ambasadu u Jerusalim

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini savetovala je novu administraciju Donalda Trampa da ne premešta američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

00:33

Mogerini zabrinuta ako Tramp premesti ambasadu u Jerusalim
Foto: GettyImages

Osim toga, ona je izrazila zabrinutost da bi to moglo da dovede do negativnih reakcija širom sveta.

Mogerini je na konferenciji za novinare navela da će EU zadržati svoju ambasadu u Tel Avivu i nastaviti da podržava rezoluciju UN koja se protivi izraelskoj aneksiji istočnog Jerusalima, koji Palestinci žele za glavni grad buduće države.

"Verujem da je veoma važno za nas da se uzdržimo od jednostranih akcija, pogotovo onih koje imaju ozbiljne posledice na veći deo javnog mnjenja u velikom delu sveta", rekla je Mogerini.

Za razliku od prethodnih američkih administracija, novi predsednik SAD Donald Tramp zalaže se da Jerusalim bude glavni grad Izraela i da se američka ambasada tamo premesti iz Tel Aviva.

Mogerini je prvo rekla da neće da komentariše dok Tramp ne bude inaugurisan, ali dodala da je zabrinuta da bi "veliki deo javnog mnjenja u značajnim delovima sveta, kao što su Afrika, Azija i delovi Evrope mogao da reaguje na premeštanje ambasade koje nije u skladu sa medjunarodnim konsenzusom".

Ona je citirala rezoluciju UN koja se protivi izraelskoj aneksiji istočnog Jerusalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: