CNN: Da li Putin sprema crveni tepih za Trampa?

Pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima je momenat prekretnice u turbulentnim odnosima SAD i Rusije, ocenjuje CNN.

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2016.

20:22

CNN: Da li Putin sprema crveni tepih za Trampa?
screenshot

Godinama su Moskva i Vašington bili jedno drugome kost u grlu, pre svega zbog viđenja situacija u Ukrajini i Siriji, ekonomskih sankcija i političkih igrica.

S pobedom republikanskog kandidata i njegovom željom da poboljša odnose sa Rusijom, dolazi i nova nada za Kremlj.

“Čuli smo njegove reči dok je još bio samo kandidat. Rusija je spremna na punu saradnju sa SAD“, rekao je Putin.

U ruskoj Dumi su reakcije bile jednostrane – poslanici lojalni Kremlju su aplauzom pozdravili rezultate predsedničkih izbora u SAD.

Tramp je uvek bio favorit za Moskvu, iako analitičari ističu da je to zbog animoziteta prema Hilari Klinton, koja je u Moskvi ocenjivana kao antiruski ratni huškač.

“Tramp je praktičan čovek. On će ukinuti sankcije Rusiji“, rekao je Putinov savetnik Sergej Glazjev.

Tokom kampanje Tramp je naveo mogućnost da Vašington prizna suverenitet Rusije nad spornim poluostrvom Krim, koje je anektirano 2014. godine, uoči rata u Ukrajini.

Ipak, lečenje rana u odnosima dve bivša hladnoratovska protivnika neće biti brzo niti lako, što je za CNN rečeno i iz Kremlja.

Korak ka tome može da bude lični odnos Trampa i Putina, koji su razmenjivali komplimente tokom predsedničke kampanje u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: