Pupovac: Voleo bih da do referenduma nije došlo

Predsednik SNV Milorad Pupovac kaže da očekuje da će nakon referenduma o Danu Republike u RS biti onog čega dosad nije bilo-razuma i spremnosti da se razgovara.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2016.

16:18

Pupovac: Voleo bih da do referenduma nije došlo

Druge u BiH nema, osim da politički lideri triju naroda ne počnu preuzimati odgovornost o tome kako će biti uređena BiH, rekao je Pupovac gostujući u emisji HRT Nedeljom u 2.

“Referendum je za Milorada Dodika sigurno oportun, no pitanje je šta to donosi u pogledu ukupnih odnosa u BiH i što će uslediti. Ja bih voleo da do referenduma nije došlo, kazao je Pupovac.

Potpredsednik SDSS negirao je medijske informacije da u pregovorima o formiranju nove vlade sa šefom HDZ-a Andrejem Plenkovićem traži četiri mesta pomoćnika ministra.

Mi ćemo tražiti funkcionalnu participaciju Srba na mestima gde će se garantovati da će pitanja moći da budu realizovana u skladu sa dogovorom. Mi u tom pogledu najpre idemo od problema pa tek onda do onog što se naziva kadrovskim rešenjem”, rekao je Pupovac.

Gostujući u emisiji Nedeljom u 2, Pupovac je na pitanje o poziciji potpredsednika vlade, rekao da prva takva ponuda došla 2004, a zatim i 2007. pa se sada o tome ponovo špekuliše.

Ja sam usmeren na parlament i posao na Filozofskom fakultetu. Što se tiče pozicije u vladi, bilo bi dobro da zastupnici manjina budu zastupljeni i da imaju funkcionalno prisustvo kad je u pitanju nadzor sprovodjenja sporazuma”, naveo je Pupovac

O svim oblicima participacije ćemo tek razgovarati i kada se usaglasimo onda ćemo ih reći, rekao je i dodao da bez razgovora ne želimo ni na koji način da licitira o tome.

Povodom njegovog javnog protivljenja imenovanju Zlatka Hasanbegovića za ministra i u novoj vldi, Pupovac je rekao da Hrvatska treba da se okrene budućnosti.

"Mi želimo da manjine u Hrvatskoj budu priznate. Oni koji nisu spremni da priznaju manjine i oni koji iz pozicije poraženih snaga 20. veka, ekstremne desnice žele oblikovati hrvatski kulturni i politički prostor ne mogu biti naši partneri”, objasnio je.

A na pitanje da li je spreman da prihvati Hasanbegovića na poziciji potpredsednika Sabora, Pupovac je rekao:

“ On je izabran predstavnik naroda kao i ja, ali ima drugačije stavove. Videćemo kako će to izgledati”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: