Rastu tenzije: U čijim je rukama sudbina referenduma u RS?

Upravni odbor Saveta za implementaciju mira u BiH (PIC) na nivou ambasadora danas bi u Sarajevu trebalo da raspravlja o referendumu o Danu Republike u RS.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

10:44

Rastu tenzije: U čijim je rukama sudbina referenduma u RS?
Foto: Thinkstock

Sednica ambasadora država članica i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka dolazi nakon nekoliko odlaganja i u jeku velike političke krize te konstantnog podizanja tenzija, piše sarajevski Dnevni avaz.

Nijedna ambasada država članica PIC-a juče se nije oglašavala povodom današnje sednice, dok visoki predstavnik Incko nije odgovarao na pozive i poruke. Od ranije je poznato da među državama nema saglasnosti o tome kako reagovati na organizovani referendum.

OHR i većina ambasada, uključujući i Američku ambasadu u Sarajevu, ranije su pozivali vlasti RS da poštuju odluku Ustavnog suda BiH, a referendum okarakterisali kao nepotreban i antidejtonski.

Hoće li to, međutim, biti dovoljno da Incko posegne za bonskim ovlašćenjima i zabrani referendum, odnosno naloži izmene zakona u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, još je neizvesno, piše ovaj sarajevski dnevnik.

Rusija je već iznela stav da se protivi bilo kakvoj reakciji OHR-a, ali prema nekim informacijama, nije u tome usamljena, navodi list.

Nije malo stranaca koji smatraju da referendum ne treba sprečavati, nadajući se da će time pokazati njegovu besmislenosti i nedostatak bilo kakve pravne snage.

I dok u Federaciji BiH traže način da se poništi odluka o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru - Danu RS, uz apele na međunarodne institucije i sudove da tu odluku stave van snage, u Republici Srpskoj uveliko se vrše pripreme za održavanje referenduma, uz jedinstven stav zvaničnika iz RS da od referenduma neće odustati.

Deo poslanika u parlamentu BiH koji dolaze iz FBiH juče je zatražio od članova PIC-a, OHR-a i Ustavnog suda BiH da reaguju, te da zabrane održavanje referenduma.

Otvoreno pismo PIC-u uputio je i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Zabrinuti smo što susedi zveckaju oružjem, te njihovim naoružavanjem", rekao je Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Dogovoreno je da poslanici danas na sednici Predstavničkog doma PS BiH pokrenu ovo pitanje i vide šta se može učiniti da bi se ova situacija rešila. Sa druge strane, Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu RS juče je u Banjaluci donela odluku o imenovanju gradskih i opštinskih komisija za sprovođenje referenduma, a Komisija je formirana i u Srebrenici.

Vlada RS uputila je juče otvoreno pismo svim akreditovanim ambasadorima u BiH u kome se naglašava da je referendum u potpunosti u skladu s pozitivnim propisima i tiče se pitanja od najvećeg značaja za građane RS. Reagovao je i Aleksandar Vučić, premijer Srbije, koji je kazao da će u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu održavanja referenduma o Danu RS, hitno pozvati u Beograd srpske političke lidere iz RS na konsultacije da bi utvrdili kako štetu svesti na najmanju meru po srpski narod, odnosno izvući najveću korist.

Izetbegović je u pismu ambasadorima napisao da je ovaj referendum najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Sprovođenje ovog referenduma predstavlja aktivno, otvoreno i agresivno odbacivanje odluke Ustavnog suda BiH", poručio je Izetbegović.

Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda, smatra da bi, posle referenduma o Danu Republike, 9. januar trebalo nazvati danom državnosti RS, čime bi bila dosljedno sprovedena odluka Ustavnog suda, a značaj ovog datuma podignut na još veći nivo. On je rekao da Centralna izborna komisija (CIK BiH) nema nijedan element kojim bi osporila davanje biračkih spiskova za sprovođenje referenduma o Danu Republike.

Denis Zvizdić, predsedavajući Saveta ministara BiH, očekuje da će današnja sednica PIC-a biti s ciljem zaštite Ustava BiH i odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ognjen Tadić, zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, smatra da CIK BiH treba da dostavi spiskove birača jer su opšte dobro, a ne privatno vlasništvo.

Tužilaštvo nije dobilo rešenje Tužilaštvo BiH, povodom čestih novinarskih pitnja o postupanju u vezi sa dešavanjem kada je reč o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj, saopštilo je iz te pravosudne institucije.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da će se referendum o Danu Republike Srpske 25. septembra desiti i da su sve političke snage u Srpskoj okupljene oko toga, jer je srpskom narodu dosta ponižavanja, te da Incko u ovom slučaju ne može da onemogući održavanje referenduma primenom bonskih ovlašćenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: