Vulin: Ako je oslobođen Glavaš...

Srbija može samo da bude veoma zabrinuta za položaj Srba u Hrvatskoj, izjavio je ministar za rad, u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

18:35

Vulin: Ako je oslobođen Glavaš...
Foto: Tanjug

Kako kaže, ako je oslobođen Branimir Glavaš onda se postavlja pitanje da li će i jedan zločinac nad Srbima biti procesuiran i da li će ikada i jedan zločinac biti kažnjen.

"Kada su u pitanju Hrvati, sudi se na jedan način, a kada su u pitanju Srbi, na drugi način. Kada za srpske žrtve nema ko da odgovara, kada čitava država okreće glavu od stradanja, pa i svojih državljana, što su Srbi pobijeni, ili proterani iz Hrvatske, svakako bili, onda možemo samo da pitamo Evropu do kada će se ovakvo ponašanje tolerisati", naglasio je ministar.

Vulin je zapitao do kada će se vraćanje ustaštva na velika vrata u zvaničnu politiku i pravosuđe, prihvatati kao nešto sasvim normalno, što ne zaslužuje kaznu i naglasio da Srbija može samo da bude veoma zabrinuta za položaj Srba u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj ne može da prođe nijedan jedini dan, a da se ne desi nešto jako ružno Srbima. Ne može da prođe nijedan jedini dan, a da ne dobijete vest, koja će poniziti srpske žrtve i koja će još jednom dokazati da je politika ustaštva ponovo u zamahu i da se izgleda svaki zločinac nad Srbima i svaka mržnja prema Srbima, jednostavno - ne samo da se ne kažnjava, već se i podstiče", rekao je ministar Tanjugu.

Najviši pravosudni organi Hrvatske oslobodili su Branimira Glavaša i od njega učinili slobodnog čoveka, kaže Vulin i dodaje da je on nedvosmisleno odgovoran za brojne ratne zločine, što je više puta dokazano.

"Onda se postavlja pitanje da li će i jedan zločinac nad Srbima biti procesuiran i da li će ikada i jedan zločinac biti kažnjen", rekao je Vulin.

Vrhovni sud Hrvatske poništio je prvostepenu presudu kojom je Branimir Glavaš osuđen na 10 godina zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

U obrazloženju presude objavljene na internet stranicama Vrhovnog suda navodi se da se prihvataju žalbe Glavaša i drugih osuđenih u tom slučaju, pa se prvostepena presuda u celosti ukida i predmet upućuje Županijskom sudu u Zagrebu na novo suđenje.

Ministar inostranih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić istakao je da odluka o ukidanju presude Branimiru Glavašu pokazuje jasnu politiku Hrvatske.

Ta politika, kako navodi, rehabilituje ne samo fašističku ustašku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: