"Kada će biti Bregzita? Nema pregovora u sobi punoj dima"

Iako su Britanci glasali za odlazak iz EU, a premijer Dejvid Kameron najavio ostavku, još nije jasno da li će i kada uopšte doći do Bregzita.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

18:25

Foto: Gettyimages

Diplomate iz Evropskog parlamenta su koristili frazu “ako bude Bregzita”, dok je i američki državni sekretar Džon Keri naveo da će “razvod EU i Britanije biti veoma komplikovan”.

Kako piše “Raša tudej”, postoji nekoliko znakova da do Bregzita neće na kraju ni doći.

Podrška drugom referendumu sve više raste, a ministar zdravlja Džeremi Hant je naveo da bi narod trebalo da odlučuje i o dogovoru sa EU koji se tiče napuštanja Unije.

Kako je rekao trebalo bi ili organizovati izbore ili drugi referendum.

Mladi Britanci, koji su većinom glasali za ostanak u EU, besni su jer je njihovu sudbinu odlučila genracija koja neće morati da se nosi sa posledicama koje donosi Bregzit. Međutim, čak iako postoji moralni argument, malo je verovatno da će se parlament odlučiti za još jedan referendum, a čak ništa ne garantuje i da bi ponovno glasanje promenilo krajnji rezultat.

Tehnički gledano, referendum je imao određenu “savetodavnu ulogu”, Vestminster može da odbije da ratifikuje rezultate glasanja jer nije obavezujući.

Dve trećine poslanika je evropski naklonjeno i mogli bi da blokiraju čitav proces.

Međutim, ovo bi moglo da se posmatra kao nedemokratski čin, malo je verovatno da će se većina poslanika suprotstaviti većini Britanaca.

Član 50 Lisabonskog sporazuma još nije aktiviran, iako je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao da bi to trebalo da se dogodi “odmah”. On je takođe zabranio zvaničnicima EU da vode razgovore sa Britancima, rekavši da ne bi trebalo da bude “pregovora iza zatvorenih vrata u sobi punoj dima”.

Međutim, Dejvid Kameron koji je nakon objavljivanja rezultata naveo da želi da se povuče, rekao je da bi njegov naslednik trebalo da pokrene postupak napuštanja Unije.

Novi premijer neće biti izabran do kraja septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: