"NDH sveštenik": Zovu, viču, galame - ja ni kriv ni dužan

Sveštenik Luka Prcela koji je rekao da ne može Kitarovićevoj oprostiti izjavu da je NDH bila zločinačka kaže da mu nije žao i da je samo propovedao jevanđelje.

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2016.

21:16

Foto: GettyImages

Rekao je da mu nikada neće biti žao i uprkos tome što mu je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila kako mu oprašta, navodi "Index".

Kako kaže, nema joj šta oprostiti jer to nije smela reći. Kitarovićeva mu je na Fejsbuk profilu odgovorila da ona njemu njegovu izjavu oprašta te da se treba okrenuti budućnosti.

Osim toga, hrvatska dominikanska provincija saopštila je da je propoved u Splitu o. Luka Prcela izrekao na misi njegovo lično razmišljanje i nije stav dominikanske provincije.

Svećenik, navodi se, izgovara svoju propoved prema savest i niko njemu nadređeni ne može ni odrediti, niti kontrolisati šta će u propovedi reći.

"Što je to toliko uznemirilo sve moguće ljude čitavog sveta? Zovu, viču, galame, a ja ni kriv ni dužan. Ja sam samo propovedao evanđelje", rekao je na početku razgovora za Hinu Luka Prcela.

Na pitanje stoji li u evanđelju političko prozivanje predsednice republike ili je to njegov lični stav, odgovorio je kako ga niko nema pravo udarati po obrazu i da ima pravo braniti svoje dostojanstvo.

"Ja branim dostojanstvo, ne samo svoje, nego dostojanstvo svoga naroda, svoje majke, oca, braće i sestara. Tako mene zove moj provincijal i pita me kako to danas ima veze sa ičim. Pa kako nema veze? Ima. To je izazov da govorim o stvarnosti. Mi moramo pratiti znakove vremena. Jer Bog je moj sišao na zemlju, među ljude. Provincijal nije slušao ni gledao propoved, pa kako onda može išta govoriti", izjavio je Prcela.

Prema njegovim rečima, vernici na misi odlično su reagovali i mnogi su dolazili da mu čestitaju. Kaže da je većina vernika inače zadovoljna njegovim propovedima zbog čega često doživljava njihove pozitivne komentare.

"To što se nađu neki koji su levo orjentisani i koji ne vide dalje dva prsta od nosa to je njihov problem. To nije moj problem. Ja znam i kada su neki vernici, katolici i veliki Hrvati plakali za razbojnikom Titom", ističe Prcela.

Na činjenicu da se deo splitskih dominikanaca u razgovoru za Hinu nije saglasio s njim Prcela je rekao da nisu saglasni zato što je dobro govorio i zato što ljudima ne smetaju ljudske mane nego vrline.

Osim toga, kako kaže, tokom mise je isto tako rekao da mu je drago i “zahvaljuje dragom Bogu” da su se stopostotni invalidi, koji su protestovali u šatoru ispred Ministarstva branitelja, vratili u svoje kuće i što ga slušaju i gledaju ispred malih ekrana.

Rekao je da su ti invalidi 550 dana bili izvan svojih kuća i da vrlo dobro zna kako im je bilo jer je i on sam bio u zatvoru tri godine, pa zna kako su se osećali.

Navodi da je bio “proganjan u prošlom totalitarnom režimu”.

"U zatvoru sam bio od 1983. do 1986. godine i to samo zato jer sam govorio istinu. Bio sam prvo zatvoren na Katalinića brigu u Splitu, pa potom u Makarskoj, a na kraju u Požegi", rekao je on.

Za NDH je rekao da smatra da je bila "legalna i međunarodno priznata država i jednako nezavisna kao i ova današnja". Na pitanje misli li da je u redu da sveštenik govori takve stvari, kaže da to ne bi tako govorio da ne misli na taj način.

"Mene ne zanima Ante Pavelić, mene zanima nezavisna država Hrvatska. Ja nikada ne bi prihvatio hrvatsku državu u kojoj bi Mesić i Josipović bili predsednici države", rekao je Luka Prcela.

Za mise koje je tokom ratova devedesetih održavao za Antu Pavelića je izjavio da je to sada davno prošlo-svršeno vreme i da se "novinari-strvinari stalno na to vraćaju".

Nastavio je da ima pravo da drži misu za Antu Pavelića jer je bio vernik koji je obavio sve verničke dužnosti od krštenja do crkvenog pokopa, a takve mise više ne drži zbog "nekih koji se prema tome glupo odnose".

Poslednju takvu misu je održao prije 12 godina i smeta mu kada se o tome još uvek govori kao da se i dalje događa, a posebno što se pri tom spominje samo on iako ih ima još koji sada drže takve mise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: