Petak, 06.05.2016.

15:42

Osude vazdušnog napada na izbeglički kamp

Komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein osudio je "ubilački" vazdušni napad na kamp raseljenih u Siriji u blizini granice s Turskom.

Izvor: Tanjug

Osude vazdušnog napada na izbeglički kamp
Ilustracija: Getty Images

U napadu je poginulo 28 osoba, uključuju žene i decu.

El Husein je rekao da je jučerašnji napad u Sarmadi, gradu na severozapadu Sirije koji se nalazi u oblasti pod kontrolom pobunjenika, dokaz "posebno sračunatog zločina dostojnog prezira".

On je rekao da su prvobitni izveštaji, koji za sada nisu potvrđeni, pokazali da je letelica vlade sprovela napade, dok je jedan sirijski vojni zvaničnik negirao bilo kakvu vojnu operaciju na kamp.

El Husein je rekao da je "teško pronaći bilo kakve dodatne reči kojima bi se opisao taj horor" sa kojim se suočavaju civili, ističući da su oni mučeni u zatvorima, izloženi ksenofobiji u Evropi, bombardovani i ubijani u svojim domovima, bolnicama, kampovima i na ulicama.

Oko 50 civila je povređeno u vazdušnim napadima na kamp raseljenih na severozapadu Sirije, a većina ljudi u kampu su raseljeni civili iz provincije Alep koja je postala poprište građanskog rata u Siriji.

I Francuska je najoštrije osudila vazdušne napade na izbeglički kamp na severu Sirije, nedaleko od turske granice, u kojima je poginulo najmanje 28 ljudi.

"Bombardovanje izbegličkog kampa moglo bi da bude ratni i zločin protiv čovečnosti", saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da Francuska zahteva hitnu i nezavisnu istragu ovog "gnusnog napada".

Vlasti u Parizu su optužile sirijsku vladu za napad i navele da se odgovorni za napade moraju privesti licu pravde.

Francuski šef diplomatije Žan Mark Oro sastao se danas u Parizu sa Rijadom Hidžabom, predsednikom sirijskog Visokog komiteta za pregovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

20 h

Podeli: