Lideri EU: Jedna vizija, EU država - to su bile iluzije

Lideri Evropske unije su otvoreno govorili o zabrinutosti za stanje Unije, rekavši da u njoj ima previše "povremenih Evropljana" i da su neke stvari iluzija.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

14:18

Lideri EU: Jedna vizija, EU država - to su bile iluzije
Foto: Getty Images

Kako je predsednik EK Žan-Klod Junker rekao u Rimu na debati o stanju EU, blok nema koherentnu zajedničku evropsku viziju i podrivaju ga nacionalni interesi.

"Staro osećanje zajedništva i zajedničkog donošenja odluka u EU potpuno je nestalo", rekao je Junker.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je poslao sličnu poruku s govornice.

"Nema smisla juriti ideal jedinstvene evropske nacije. Potreban nam je politički zdrav razum. Ideja jedne evropske države, jedne vizije, to je bila samo iluzija", rekao je Tusk, prenosi BBC.

Kako ističe britanska kuća, evroskeptične partije su pre dve godine zabeležile najbolje rezultate ikada u izborima za Evropski parlament i sada imaju četvrtinu mesta.

Slična situacija se nazire i u nacionalnim parlamentima mnogih članica, a svaki novi izbori bi mogli da donesu nova pomeranja.

Junker je u Rimu rekao da su mnogi "punopravni Evropljani kada treba da se uzima, a kada treba da se daje, onda su tu samo povremeno".

"Nekada, svi uključeni u projekat su bili tu sve vreme, sada ima mnogo onih koji su tu samo pola radnog vremena. To je problem", rekao je Junker.

Evropa se već mesecima suočava s migrantskom krizom, ali ne nalazi zajednička rešenja, a sve su glasnije poruke uglavnom novijih članica da neće poštovati sve što se dogovori u Briselu. Zanimljivo je da se i o tome s oprezom govori u medijima.

"Postoje lideri koji daju intervjue kada dođu u Brisel i kažu da 'moraju da tamo brane interese svoje zemlje'. To su često lideri onih zemalja koji su dobili mnogo iz fondova EU i koji iz Brisela dobijaju samo podršku", rekao je predsednik EP Martin Šulc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: