"Lična bezbednost novinara ne sme biti ugrožena"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je novinarima Svetski dan slobode medija.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

12:45

Foto: Tanjug

Ona je istakla da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti ugroženi, ali i da mediji treba da unapređuju standarde izveštavanja i promovišu ljudska prava i toleranciju.

Jankovićeva je navela da je slobodno, odgovorno i profesionalno informisanje jedan od osnovnih postulata svakog demokratskog i tolerantnog društva.

Poverenica u saopštenju ukazuje na potrebu poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja novinara, ali naglašava da pre svega njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti ugroženi ni na koji način i da je na nadležnim državnim organima obaveza da im osiguraju zaštitu i omoguće nesmetan rad.

Sloboda izražavanja i informisanja od ključne su važnosti za napredak svakog društva, a mediji su ključni kanali preko kojih se prenose poruke i oblikuju stavovi javnog mnjenja, kaže poverenica Janković i podseća da mediji, između ostalog, treba i da unapređuju standarde svog izveštavanja i promovišu ljudska prava i toleranciju.

Novinarska udruženja pozvala su sve medije da se pridruže akciji u Danu slobode medija koji se obeležava širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: