Vučić: Nemamo mi nikakav spor s Hrvatskom

Nikakav mi spor s Hrvatskom nemamo, rekao je premijer Aleksandar Vučić i istakao da je Srbija uradila sve što je do nje za otvaranje poglavlja 23.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2016.

14:05

Vučić: Nemamo mi nikakav spor s Hrvatskom
Foto: Tanjug

"Nemamo mi nikakav spor sa Hrvatskom, ne znam šta se dešava u Briselu, ne znam ni kakvo je vreme u Briselu", rekao je premijer, govoreći s već iznete pozicije Vlade Srbije da je naša zemlja sve uradila u pripremi za otvaranje poglavlja 23, a da pitanje hrvatskog onemogućavanja da se to desi prepušta evropskim institucijama.

"Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo. Jedino što smo tražili je da Srbija bude poštovana. I ništa više", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Grdelici, gde je otvorio jednu deonicu na Koridoru 10.

"Ako hoćete, hvala vam, ako nećete - opet hvala, kako vam je volja, samo nemojte da pričate da smo u sporu", rekao je premijer i podsetio da je zakon kojim je regulisano pitanje izbora predstavnika manjina u parlament usvojen pre nekoliko godina, kao i zakon o nadležnosti nacionalnog pravosuđa u suđenjima za ratne zločine.

On je rekao da Hrvati ne bi imali nijednog predstavnika u srpskom parlamentu kada bi se primenjivao zakon kakav je na snazi u Hrvatskoj i podsetio da su ga skoro uvek imali.

On je ponovio da Hrvatska može da priča šta hoće, zbog svojih unutrašnjih prilika, samo ne može da kaže da ima nekakav bilateralan problem sa Srbijom.

Dodao je da bi svakako našli i neki drugi razlog, iz 1983. ili 1992..., da nije ovaj, samo da imaju povod da napadaju Srbiju.

Kad je reč o otvaranju poglavlja 23, rekao je da nema nikakve informacije iz Brisela, te da prepušta evropskim institucijama da iznesu svoj stav i da li je Srbija nešto "skrivila".

"Neka kažu šta smo skrivili i da li smo bili krivi 2003. kada smo taj zakon (o nadležnosti za ratne zločine) doneli. Neka kažu - kriva je Ðinđićeva vlada ili ste vi krivi, ovakvi ili onakvi...".

Vučić je rekao da je taj zakon inače dobar, koja god vlada da ga je donela, jer je omogućio da hapsimo ratne zločince.

O meni počeli da pričaju šta stignu

Vučić je kazao da su u napadima na njega politički protivnici počeli da pričaju "šta stignu" i poručio hrvatskom komunikacionom stručnjaku Krešimiru Macanu, za kojeg mediji tvrde da je uključen u predizbornu kampanju Demokratske stranke, da se "mane ćorava posla i politike".

"Nisam znao da je moguće da stručnjak koji je vodio Tuđmanovu kampanju, a sada je vodi Pajtiću, daje političke komentare", rekao je Vučić, upitan da prokomentariše izjave koje je Macan dao televiziji N1, da će srpski premijer koristiti Hrvatsku za izgovor za eventualni neuspeh u pregovorima Srbije s Briselom.

"Izgleda da im toliko dobro ide ta kampanja da ne znaju šta više da kažu, pa pričaju šta stignu. Što vas narod manje hoće, to više imate da pričate. Neka se Macan mane ćorava posla i politike i neka radi drugi posao, jer ne ide mu baš najbolje", zaključio je Vučić.

Vučić je napomenuo da ne zna šta je hrvatski stručnjak pričao, jer mu to niko nije preneo, ali je istakao da mu nije poznato da ljudi koji vode kampanje mogu da daju političke izjave, niti da je Macan "postao stručnjak za politiku".

"Ja Hrvate i Hrvatsku nikada i ne pominjem, osim ako ne odgovaram na nešto, a i to tri puta preskočim, pa četvrti put odgovorim", rekao je Vučić.

Premijer i lider Srpske napredne stranke je istakao i da nijednom u predizbornoj kampanji nije spominjao koliko će poglavlja biti otvoreno.

Ne mešam se u političke odluke Srba s KiM

Vučić je izjavio da se ne meša u dnevne ili pojedinačne političke odluke Srba s Kosova i Metohije, pa ni po pitanju toga da li će Srpska lista napustiti kosovsku skupštinu.

On je istakao da će oni svakako imati podršku Beograda, sve dok je nedvosmisleno jasno da je njihova zemlja Srbija, glavni grad Beograd i da štite budućnost.

Oni dnevne odluke donose u svom interesu, budući da žive na KIM i najbolje znaju šta je njihov interes.

Na insistiranje novinara da odgovori na pitanje hoće li Srpska lista napustiti kosovsku skupštinu, Vučić je ponovio da se u to ne meša i dodao da ne zna ni da oni razmatraju da izađu iz kosovskog parlamenta.

"Samo nemojte da mi predavanja i patriotske pridike o tome drže oni koji izbace Kosovo sa mape Srbije ili koji kažu da su Hrvati imali pravo da upadnu u Knin... Samo nemojte oni da Srbima na Kosovu drže predavanja", rekao je Vučić.

Dveri su, prema izveštajima medija, na snimku koji je bio okačen na Jutjubu, Srbiju predstavili bez Kosova, a stav o "pravu Hrvata da upadnu u Knin" SNS prebacuje Sandi Rašković Ivić, iz DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: